Здраве и красота

4 витамина и минерала за здрави нокти

Кои храни са богати на тях

25.03.2024г. / 09 11ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли какво е общото между витамин D, биотин и желязото? Това са едни от най-важните хранителни елементи за здрави и красиви нокти. Винаги забелязваме, когато има промяна в техния вид и здравина. Чупливостта и бавният растеж на ноктите могат да се дължат на неправилна грижа за тях, но и на недостиг на някои витамини и минерали. Вижте кои други, освен гореизброените, допринасят за красивия ни маникюр. 

Внимание! Преди прием на хранителни добавки се допитайте до лекар. 

Магнезий

Магнезият е минерал, който участва в над 300 процеса в човешкото тяло, включително синтеза на протеини, които са необходими за растежа на ноктите. Понякога върху ноктите ни се появяват едни характерни вертикални линии, приличащи на бръчки. Те може да са признак на магнезиев дефицит. Полезни храни, които са богати на магнезий са пълнозърнестите храни, тъмнозелените листни зеленчуци, киноа, бадеми, кашу, фъстъци, едамаме, банани, черен боб. 

Приемът на магнезий е от решаващо значение за доброто състояние на ноктите. 

Свързани статии

Витамин С

Един витамин, който е важен не само за кожата, но и за ноктите ни е витамин С. Той е от съществено значение за синтеза на колаген. Това е протеин, който придава форма, здравина и цялост на много тъкани и е градивният елемент на ноктите, косата и зъбите. Недостигът на витамин С може да доведе до появата на чупливост на ноктите, както и до забавения им растеж.

Витамин С е основно хранително вещество и не може да се произвежда от тялото ви. Освен цитрусовите плодове, ягоди и киви, се смятат за най-добрите източници на витамин С, както и чушките, зелените зеленчуци, доматите, също съдържат хранителното вещество.

Свързани статии

Цинк

Цинкът е минерал, който също е необходим за протичането на много реакции в тялото, включително растежа и деленето на клетките, подсилване на имунитета, състоянието на кожата.

Ноктите са изградени от вид клетки, които растат и се делят бързо. Поради това е необходимо постоянно подхранване с цинк за насърчаване на здравия растеж на ноктите. 

Според изследвания недостатъчният прием на цинк може да допринесе за дегенерация на нокътната плочка, причинявайки появата на бели петна по ноктите. Полезни храни, богати на цинк, които можете да добавите към менюто си за здрави нокти са говеждо, птиче месо, риба и яйца, тиквени семки, нахут, соя, кашу, бадеми, семена. 

Свързани статии

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са много важни за доброто здраве и красотата ни. Ноктите не са изключение. Тези мастни киселини могат също така да намалят възпалението в нокътното легло, което пък подхранва и насърчава здравето на клетките, сочат изследвания.

Недостигът на омега-3 мастни киселини може да допринесе за сухотата и чупливостта на ноктите. Ето защо е важно да обогатим менюто си с полезни храни, които ги съдържат. Такива са ядките, семената, рибата, морските дарове, спанак, яйцата, авокадо, телешко месо и други.

Свързани статии

Коментирай