3 рецепти за детокс вечеря, подходящи за диета. Снимка: istock
Ако искате да се поддържате в добра форма, вместо да предприемате драстични режими, опитайте се да намалите консумацията на вредни и храни и обърнете внимание на вечерята. Тя трябва да бъде лека, питателна... и защо не – детоксикираща?
Кориандърът помага за изчистването на тялото от тежки метали и токсини, което прави това ястие вечеря със сериозни ползи.
За тях ще ви трябват:
* За пестото от кориандър:
* За нудлите от тиквички:
В кухненски робот добавете кориандъра, зехтина, лимоновия сок, чесъна, кедровите ядки и солта. Пасирайте, докато се нареже на ситно. По желание, прехвърлете в хаванче, за да се смели допълнително и да се освободят ароматите. Оставете настрана. Отрежете краищата на тиквичките, така че и двете страни да са плоски. Прикрепете към спирала, използвайки тънкото острие за жулиен, и направете юфка. Загрейте зехтина в тиган на среден огън. Добавете тиквичките и нарязаните домати. Загрейте и разбъркайте около 3-5 минути, докато юфката омекне, но все още запази формата си. Поръсете със сол. Поръсете тиквичките и доматите с песто от кориандър и сервирайте, докато са топли.
Време за приготвяне: 5 минути
Време за готвене: 5 минути
Общо време: 10 минути
Порции: 2 порции
Енергийна стойност на порция:
426 калории
5,36 г въглехидрати
45,45 г мазнини
3,16 г протеин
Киноата замества ориз арборио в много по-лесно за приготвяне ризото, овкусено с тиквено пюре и гарнирано със сотирани гъби и пресен градински чай.
За него ще ви трябват:
Загрейте тенджера с вместимост 3-4 литра на средно силен огън. Добавете 2 супени лъжици масло и го оставете да се разтопи. Когато пяната спадне, добавете шалота. Гответе, като бъркате често, за около 5-7 минути. След като омекне, добавете киноата. Гответе, като бъркате непрекъснато, като оставите излишната вода да се изпари. Киноата трябва да започне леко да се запича и да изсъхва. Добавете половината от бялото вино и разбъркайте добре. Оставете виното да се сготви и почти да се изпари. Добавете 2 чаши зеленчуков бульон и намалете котлона на слаб огън. Гответе без капак за 5-10 минути или докато цялата течност се абсорбира. Разбърквайте от време на време. Добавете още една чаша зеленчуков бульон, разбъркайте няколко пъти и оставете да се готви още 5-10 минути. След като тази течност се абсорбира, добавете останалата 1 чаша бульон плюс тиквеното пюре. Разбъркайте отново и оставете да се готви без капак, докато цялата течност се абсорбира. Добавете още бульон, ако е необходимо. Киноата трябва да е напълно сготвена. Разбърквайте сиренето малко по малко, като бъркате много добре между добавянията. Опитайте и добавете сол и черен пипер, ако е необходимо. Докато киноата се готви, загрейте голям тиган на средно силен огън. Добавете останалите 2 супени лъжици масло и оставете да се разтопи. Добавете нарязаните гъби и подправете добре със сол и черен пипер. Гответе, като бъркате често, докато гъбите започнат да покафеняват. Добавете 2 супени лъжици пресен градински чай и разбъркайте добре. Продължете да готвите, докато гъбите покафенеят и започнат да ароматизират. Добавете останалата ½ чаша вино и изстържете покафенелите парченца от дъното на тигана. Свалете от котлона, но дръжте топли, докато сте готови за сервиране.
Време за подготовка: 10 минути
Време за готвене: 30 минути
Общо време: 40 минути
Порции: 4-6
Хранителна стойност:
399 калории
15 г мазнини
46 г въглехидрати
14 протеини
За тях ще ви трябват:
В голям тиган смесете карфиола и соса за пица и разбъркайте добре, за да се покрият. Оставете соса да заври на средно силен огън и след като започне да бълбука, намалете котлона на слаб огън и покрийте тенджерата, за да оставите карфиола да омекне с вилица, около 15 минути. Загрейте фурната до 175 градуса. В средно голяма купа разбийте яйцата, настърганото сирене и солта. Оставете настрана. След като карфиолът омекне, добавете спанака и оставете да къкри, за да се отстрани излишната влага в тенджерата. Свалете тенджерата от котлона и добавете сместа от яйца и сирене. Поръсете с настъргано сирене. Печете 30 минути, докато яйцата стегнат и сиренето започне да бълбука отгоре. Оставете ястието да се охлади за 10 минути, след което сервирайте топло. Съхранявайте остатъците в херметически затворен контейнер в хладилник до 5 дни.
Време за приготвяне: 5 минути
Време за готвене: 45 минути
Общо време: 50 минути
Порции: 4 порции
Енергийна стойност на порция:
181 калории
14 г въглехидрати
8 г мазнини
14 г протеин
Да ви е сладко!