3 рецепти за детокс вечеря, подходящи за диета

Пригответе си кремообразно ризото с тиква и киноа

05.09.2025г. / 11 37ч.
Мария Василева
3 рецепти за детокс вечеря, подходящи за диета. Снимка: istock

3 рецепти за детокс вечеря, подходящи за диета. Снимка: istock

Ако искате да се поддържате в добра форма, вместо да предприемате драстични режими, опитайте се да намалите  консумацията на вредни и храни и обърнете внимание на вечерята. Тя трябва да бъде лека, питателна... и защо не – детоксикираща?

Вижте няколко идеи за вечеря, която ще ви помогне да се чувствате и да изглеждате добре:

Нудли от тиквички с песто от кориандър

Кориандърът помага за изчистването на тялото от тежки метали и токсини, което прави това ястие вечеря със сериозни ползи. 

За тях ще ви трябват:

* За пестото от кориандър: 

  • 1 връзка кориандър 
  • ¼ чаша зехтин 
  • сок от ½ лимон 
  • 2-3 скилидки чесън, смлени 
  • ¼ чаша кедрови ядки 
  • ½ чаена лъжичка сол 


* За нудлите от тиквички: 

  • 2 големи тиквички 
  • 1 супена лъжица зехтин 
  • 2 нарязани домата 
  • щипка сол 

В кухненски робот добавете кориандъра, зехтина, лимоновия сок, чесъна, кедровите ядки и солта. Пасирайте, докато се нареже на ситно. По желание, прехвърлете в хаванче, за да се смели допълнително и да се освободят ароматите. Оставете настрана. Отрежете краищата на тиквичките, така че и двете страни да са плоски. Прикрепете към спирала, използвайки тънкото острие за жулиен, и направете юфка. Загрейте зехтина в тиган на среден огън. Добавете тиквичките и нарязаните домати. Загрейте и разбъркайте около 3-5 минути, докато юфката омекне, но все още запази формата си. Поръсете със сол. Поръсете тиквичките и доматите с песто от кориандър и сервирайте, докато са топли.

Време за приготвяне: 5 минути 
Време за готвене: 5 минути 
Общо време: 10 минути 
Порции: 2 порции

Енергийна стойност на порция:
426 калории  
5,36 г въглехидрати
45,45 г мазнини
3,16 г протеин 

Свързани статии

Кремообразно ризото с тиква и киноа

Киноата замества ориз арборио в много по-лесно за приготвяне ризото, овкусено с тиквено пюре и гарнирано със сотирани гъби и пресен градински чай.

За него ще ви трябват:

  • 4 с.л. масло, разделени 
  • 2-3 шалота, ситно нарязани 
  • 1 ½ чаши киноа, добре изплакната и отцедена 
  • 1 чаша сухо бяло вино или вода, разделени 
  • 4 чаши зеленчуков бульон 
  • ¾ чаша тиквено пюре 
  • ½ чаша настърган или настърган пармезан плюс още за гарниране 
  • 450 г нарязани гъби
  • 2-3 с.л. ситно нарязан пресен градински чай, разделени 
  • сол и смлян черен пипер 

Загрейте тенджера с вместимост 3-4 литра на средно силен огън. Добавете 2 супени лъжици масло и го оставете да се разтопи. Когато пяната спадне, добавете шалота. Гответе, като бъркате често, за около 5-7 минути. След като омекне, добавете киноата. Гответе, като бъркате непрекъснато, като оставите излишната вода да се изпари. Киноата трябва да започне леко да се запича и да изсъхва. Добавете половината от бялото вино и разбъркайте добре. Оставете виното да се сготви и почти да се изпари. Добавете 2 чаши зеленчуков бульон и намалете котлона на слаб огън. Гответе без капак за 5-10 минути или докато цялата течност се абсорбира. Разбърквайте от време на време. Добавете още една чаша зеленчуков бульон, разбъркайте няколко пъти и оставете да се готви още 5-10 минути. След като тази течност се абсорбира, добавете останалата 1 чаша бульон плюс тиквеното пюре. Разбъркайте отново и оставете да се готви без капак, докато цялата течност се абсорбира. Добавете още бульон, ако е необходимо. Киноата трябва да е напълно сготвена. Разбърквайте сиренето малко по малко, като бъркате много добре между добавянията. Опитайте и добавете сол и черен пипер, ако е необходимо. Докато киноата се готви, загрейте голям тиган на средно силен огън. Добавете останалите 2 супени лъжици масло и оставете да се разтопи. Добавете нарязаните гъби и подправете добре със сол и черен пипер. Гответе, като бъркате често, докато гъбите започнат да покафеняват. Добавете 2 супени лъжици пресен градински чай и разбъркайте добре. Продължете да готвите, докато гъбите покафенеят и започнат да ароматизират. Добавете останалата ½ чаша вино и изстържете покафенелите парченца от дъното на тигана. Свалете от котлона, но дръжте топли, докато сте готови за сервиране.

Време за подготовка: 10 минути
Време за готвене: 30 минути
Общо време: 40 минути
Порции: 4-6 

Хранителна стойност: 
399 калории
15 г мазнини
46 г въглехидрати 
14 протеини

Свързани статии

Печени зити с карфиол

За тях ще ви трябват:

  • 1 глава карфиол, нарязан на розички и нарязан на ситно 
  • 2½ чаши сос за пица 
  • 4 яйца 
  • 1/3 чаша настъргано сирене Пекорино Романо 
  • ½ чаена лъжичка фина морска сол 
  • 2 чаши пресен бейби спанак 
  • 50 г настърган козе чедър 

В голям тиган смесете карфиола и соса за пица и разбъркайте добре, за да се покрият. Оставете соса да заври на средно силен огън и след като започне да бълбука, намалете котлона на слаб огън и покрийте тенджерата, за да оставите карфиола да омекне с вилица, около 15 минути. Загрейте фурната до 175 градуса. В средно голяма купа разбийте яйцата, настърганото сирене и солта. Оставете настрана. След като карфиолът омекне, добавете спанака и оставете да къкри, за да се отстрани излишната влага в тенджерата. Свалете тенджерата от котлона и добавете сместа от яйца и сирене. Поръсете с настъргано сирене. Печете 30 минути, докато яйцата стегнат и сиренето започне да бълбука отгоре. Оставете ястието да се охлади за 10 минути, след което сервирайте топло. Съхранявайте остатъците в херметически затворен контейнер в хладилник до 5 дни.

Време за приготвяне: 5 минути 
Време за готвене: 45 минути 
Общо време: 50 минути 
Порции: 4 порции

Енергийна стойност на порция:
181 калории  
14 г въглехидрати
8 г мазнини
14 г протеин

Да ви е сладко!

Свързани статии

Коментирай