Пригответе си вкусни пълнени чушки с ориз и месо. Снимка: istock
Петковден е един от най-важните празници в българската традиция, посветен на Света Петка, и по обичай се празнува с много вкусни ястия, които символизират плодородие. Ето три традиционни и вкусни рецепти, които ще допринесат за вашата празнична атмосфера:
Тази баница е сладка и ароматна, идеална за Петковден, когато се поднасят ястия, свързани с плодородието и благословията.
Необходими продукти:
Настържете тиквата на едро ренде и я запържете за кратко в малко масло; добавете захарта и канелата. Оставете да се охлади. Счукайте орехите на едри парчета. Разстелете първата кора в намазнена тавичка, намажете я с малко масло. Отгоре разположете малко от тиквената плънка и поръсете с орехи. Продължете да редите кори, като редувате тиква и орехи. Завършете с кора и намажете с яйце и малко олио. Печете на 180 градуса около 40-45 минути или до златисто. След като изстине, залейте с мед за допълнителен сладък аромат.
Това ястие е класика в българската кухня, особено за празници, като Петковден.
Необходими продукти:
Запържете нарязания лук в олиото, добавете месото и го запържете, докато стане кафяво. Прибавете ориза, червения пипер, чубрицата и сол. Разбъркайте добре и добавете нарязаните домати. Оставете да къкри 5-10 минути. Напълнете измитите и почистени чушки със сместа. Поставете ги в тенджера, като ги нареждате една до друга. Залейте с вода или бульон, покрийте и оставете да къкри на тих огън около 40-50 минути, докато оризът и месото са готови. Сервирайте топли с пресен хляб и кисело мляко.
Лека и ароматна супа, която символизира плодородието и е перфектна за празничната трапеза.
За нея ще ви трябват:
Обелете и нарежете тиквата, картофа, моркова и лука. В голяма тенджера разтопете маслото и запържете лука за няколко минути. Добавете тиквата, картофа и моркова и ги запържете още 5 минути. Налейте 1,5-2 л вода и оставете да заври. След това намалете огъня и варете около 30-40 минути, докато зеленчуците омекнат. Пасирайте супата с помощта на пасатор, докато стане гладка и кремообразна. Добавете куркумата, солта и пипера, а по желание и сметаната за по-кремообразен вкус. Гарнирайте с пресен магданоз и сервирайте с крутони или препечен хляб.
Тези рецепти не само че са вкусни, но и създават истинска празнична атмосфера, с която да отбележите Петковден със семейството и близките.
Да ви е сладко!