3 вкусни рецепти за Петковден

Пригответе празнична супа от тиква

11.10.2025г. / 21 09ч.
Мария Василева
Пригответе си вкусни пълнени чушки с ориз и месо. Снимка: istock

Пригответе си вкусни пълнени чушки с ориз и месо. Снимка: istock

Петковден е един от най-важните празници в българската традиция, посветен на Света Петка, и по обичай се празнува с много вкусни ястия, които символизират плодородие. Ето три традиционни и вкусни рецепти, които ще допринесат за вашата празнична атмосфера: 

Петковденска баница с тиква и орехи

Тази баница е сладка и ароматна, идеална за Петковден, когато се поднасят ястия, свързани с плодородието и благословията. 

Необходими продукти: 

  • 500 г готови кори за баница
  • 500 г тиква 
  • 100 г орехи 
  • 100 г захар 
  • 1 ч.л. канела
  • 100 г масло
  • 1 яйце
  • 50 мл олио
  • 1 ч.л. мед 

Настържете тиквата на едро ренде и я запържете за кратко в малко масло; добавете захарта и канелата. Оставете да се охлади. Счукайте орехите на едри парчета. Разстелете първата кора в намазнена тавичка, намажете я с малко масло. Отгоре разположете малко от тиквената плънка и поръсете с орехи. Продължете да редите кори, като редувате тиква и орехи. Завършете с кора и намажете с яйце и малко олио. Печете на 180 градуса около 40-45 минути или до златисто. След като изстине, залейте с мед за допълнителен сладък аромат.

Свързани статии

Пълнени чушки с ориз и месо

Това ястие е класика в българската кухня, особено за празници, като Петковден. 

Необходими продукти:

  • 8-10 чушки
  • 250 г смляно месо (свинско или телешко)
  • 1 ч.ч. ориз
  • 1 глава лук
  • 2 домата 
  • 1 ч.л. червен пипер 
  • 1 ч.л. чубрица
  • 2 с.л. олио
  • сол и пипер на вкус
  • 1 ч.ч. вода или бульон 

Запържете нарязания лук в олиото, добавете месото и го запържете, докато стане кафяво. Прибавете ориза, червения пипер, чубрицата и сол. Разбъркайте добре и добавете нарязаните домати. Оставете да къкри 5-10 минути. Напълнете измитите и почистени чушки със сместа. Поставете ги в тенджера, като ги нареждате една до друга. Залейте с вода или бульон, покрийте и оставете да къкри на тих огън около 40-50 минути, докато оризът и месото са готови. Сервирайте топли с пресен хляб и кисело мляко.

Свързани статии

Петковденска супа от тиква

Лека и ароматна супа, която символизира плодородието и е перфектна за празничната трапеза.

За нея ще ви трябват:

  • 1 кг тиква
  • 1 голям картоф
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 1 с.л. масло 
  • 1 ч.л. куркума (по избор)
  • сол и пипер на вкус 
  • 1-2 с.л. сметана (по желание) 
  • пресен магданоз за гарниране  

Обелете и нарежете тиквата, картофа, моркова и лука. В голяма тенджера разтопете маслото и запържете лука за няколко минути. Добавете тиквата, картофа и моркова и ги запържете още 5 минути. Налейте 1,5-2 л вода и оставете да заври. След това намалете огъня и варете около 30-40 минути, докато зеленчуците омекнат. Пасирайте супата с помощта на пасатор, докато стане гладка и кремообразна. Добавете куркумата, солта и пипера, а по желание и сметаната за по-кремообразен вкус. Гарнирайте с пресен магданоз и сервирайте с крутони или препечен хляб. 

Тези рецепти не само че са вкусни, но и създават истинска празнична атмосфера, с която да отбележите Петковден със семейството и близките. 

Да ви е сладко!

Свързани статии