Снимка: iStock
Игнажден е ден, в който се почита паметта на свети Игнатий Богоносец. Обикновено с Игнажден започват коледните празници. В Източна България на този ден е първата коледна вечеря. Трапезата е изцяло постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Най-характерен за празника е обичаят „полазване“. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година.
Традиционно е постна (без яйца и млечни продукти), защото Игнажден е в периода на коледните пости.
Необходими продукти:
Разтворете маята, захарта и малко брашно в част от топлата вода. Оставете да шупне 10 минути. Пресейте брашното, направете кладенче и добавете солта, олиото, оцета и сместа с маята. Замесете меко тесто, като добавяте постепенно водата. Месете около 10 минути, докато стане еластично. Оставете тестото да втаса 1 час в покрит съд на топло. Оформете питка – най-често се прави с кръст, слънчеви форми или плитки. Намажете отгоре с малко олио и поръсете с брашно или сусам. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути.
* По желание можете да сложите монета за късмет.
За нея ще ви трябват:
Нарежете лука и го задушете в половината олио. Добавете ориза, разбъркайте за 1-2 минути и налейте малко вода. Гответе до полуготовност. Подправете със сол и пипер. Подреждайте корите като на всяка поръсвате от плънката. Навийте на руло или редете пласт по пласт. Залейте с останалото олио и поръсете с 3-4 лъжици вода. Печете на 180 градуса за около 35 минути до зачервяване.