Класически рецепти за Игнажден

Пригответе си постна баница с лук и ориз

12.12.2025г. / 10 47ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Игнажден е ден, в който се почита паметта на свети Игнатий Богоносец. Обикновено с Игнажден започват коледните празници. В Източна България на този ден е първата коледна вечеря. Трапезата е изцяло постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Най-характерен за празника е обичаят „полазване“. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година.

Какво да сложите на трапезата за празника?

Обредна питка за Игнажден

Традиционно е постна (без яйца и млечни продукти), защото Игнажден е в периода на коледните пости.

Необходими продукти:

  • 500 г брашно
  • 300 мл топла вода
  • 1 пакетче суха мая (или 20 г прясна)
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 3 с. л. олио
  • 1 с. л. оцет (прави питката пухкава)
  • малко брашно за доизмесване

Разтворете маята, захарта и малко брашно в част от топлата вода. Оставете да шупне 10 минути. Пресейте брашното, направете кладенче и добавете солта, олиото, оцета и сместа с маята. Замесете меко тесто, като добавяте постепенно водата. Месете около 10 минути, докато стане еластично. Оставете тестото да втаса 1 час в покрит съд на топло. Оформете питка – най-често се прави с кръст, слънчеви форми или плитки. Намажете отгоре с малко олио и поръсете с брашно или сусам. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути.

* По желание можете да сложите монета за късмет.

Свързани статии

Постна баница с лук и ориз

За нея ще ви трябват:

  • 1 пакет кори за баница
  • 4-5 глави лук
  • ½ ч. ч. ориз
  • ½ ч. ч. олио
  • сол, черен пипер
  • малко вода

Нарежете лука и го задушете в половината олио. Добавете ориза, разбъркайте за 1-2 минути и налейте малко вода. Гответе до полуготовност. Подправете със сол и пипер. Подреждайте корите като на всяка поръсвате от плънката. Навийте на руло или редете пласт по пласт. Залейте с останалото олио и поръсете с 3-4 лъжици вода. Печете на 180 градуса за около 35 минути до зачервяване.

На Игнажден имен ден празнуват: Игнат, Игната, Игнатий, Игно, Игньо, Иго, Игон, Ига, Игнатка, Игне, Искра, Искрен, Игнасия, Игнасио, Агна, Пламен, Огнян, Пламена, Оги, Огнемир, Огнемира, Светослав, Светослава.

Свързани статии