За тези, които вече са успели да направят своя избор измежду разнообразието от бои, украси и аксесоари за Великден, ето няколко практични съвета за подготовката на яйцата за боядисване:

Покупка на яйца и боя
Купувайте както яйцата, така и боите, само от утвърден производител, защото това е гаранция за качество и годност на продуктите.
При яйца, закупени от различни места, вероятността всички яйца да не се боядисат добре, е по-малка.

Почистване на яйцата
Преди варене е добре да измиете яйцата с хладка вода. Ако са по-замърсени, ги почистете внимателно с мека четка или гъба, като се стараете да не драскате и да не стържете черупката. Силно зацапани яйца се почистват като се оставят да киснат половин час в хладка подсолена вода.

Варене на яйцата
За да не се пукат яйцата при варене, варете ги в подсолена вода. Загрявайте водата бавно до завиране.
За да получите твърдо сварени яйца, не е необходимо да ги оставяте да врат продължително. Достатъчно е да престоят 10-15 минути в горещата вода.

Боядисване на яйцата
Когато боядисвате, обърнете внимание за колко яйца е предназначена боята.
Ако в боядисването участват повече хора, предвидете допълнителни предпазни ръкавици и за тях, тъй като в опаковките с боите е включен комплект ръкавици за един човек.
Предварително си пригответе поставки, в които ще оставите боядисаните яйца да изсъхнат.
Изхвърлете остатъка от неизползваната боя, за да не я сбъркат децата със сокче или боичка за рисуване.
Качествените бои са трайни, затова не отлагайте почистването на прибори или домакински съдове, които сте изцапали по време на боядисването.

Съхранение на яйцата и безопасност
Подредените кошнички, дръвчета или плата с яйца се поставят далеч от пряка слънчева светлина и от загряващи се електроуреди, а след хранене е по-добре яйцата да се приберат в хладилника.
Проникването на боя за яйца в самите яйца е опасно, когато производителят й няма сертификат и не дава гаранции за безвредността на съставките й.
Яйце, за което се съмнявате, че може да е развалено (поради престояване на топло или проникване на некачествена боя), е по-добре да се изхвърли, отколкото да се рискува да се яде, поради опасност от натравяне.

* * *

Великденски бои, украси и аксесоари на пазара