За дома

Практични съвети за боядисването на великденски яйца

14.04.2012г. / 08 37ч.
Аз жената
Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

За тези, които вече са успели да направят своя избор измежду разнообразието от бои, украси и аксесоари за Великден, ето няколко практични съвета за подготовката на яйцата за боядисване:

Покупка на яйца и боя
Купувайте както яйцата, така и боите, само от утвърден производител, защото това е гаранция за качество и годност на продуктите.
При яйца, закупени от различни места, вероятността всички яйца да не се боядисат добре, е по-малка.

Почистване на яйцата
Преди варене е добре да измиете яйцата с хладка вода. Ако са по-замърсени, ги почистете внимателно с мека четка или гъба, като се стараете да не драскате и да не стържете черупката. Силно зацапани яйца се почистват като се оставят да киснат половин час в хладка подсолена вода.

Варене на яйцата
За да не се пукат яйцата при варене, варете ги в подсолена вода. Загрявайте водата бавно до завиране.
За да получите твърдо сварени яйца, не е необходимо да ги оставяте да врат продължително. Достатъчно е да престоят 10-15 минути в горещата вода.

Боядисване на яйцата
Когато боядисвате, обърнете внимание за колко яйца е предназначена боята.
Ако в боядисването участват повече хора, предвидете допълнителни предпазни ръкавици и за тях, тъй като в опаковките с боите е включен комплект ръкавици за един човек.
Предварително си пригответе поставки, в които ще оставите боядисаните яйца да изсъхнат.
Изхвърлете остатъка от неизползваната боя, за да не я сбъркат децата със сокче или боичка за рисуване.
Качествените бои са трайни, затова не отлагайте почистването на прибори или домакински съдове, които сте изцапали по време на боядисването.

Съхранение на яйцата и безопасност
Подредените кошнички, дръвчета или плата с яйца се поставят далеч от пряка слънчева светлина и от загряващи се електроуреди, а след хранене е по-добре яйцата да се приберат в хладилника.
Проникването на боя за яйца в самите яйца е опасно, когато производителят й няма сертификат и не дава гаранции за безвредността на съставките й.
Яйце, за което се съмнявате, че може да е развалено (поради престояване на топло или проникване на некачествена боя), е по-добре да се изхвърли, отколкото да се рискува да се яде, поради опасност от натравяне.

* * *

Великденски бои, украси и аксесоари на пазара

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Марийка ( преди 11 години )
Хей Кате, само не ми казвай, че никога не си боядисвала яйца за Великден. Ето аз ще ти помогна да се справиш със приготовлението. Добре почистваш /измиваш/ яйцата. Сваряваш ги, като във водата аз слагам супена лъжица сол и супена лъжица оцет да ги предпазя от спукване. Разтварям боята всяка в отделна кофичка от кисело мляко във топла вода. Приготвила съм и тревички - листа от здравец, листа от магданоз също са за предпочитане. На сварено яйче слагам 1 или 2 листа, пъхвам топлото яйце в парче срязано от стар чорапогащник, добре притягам и пускам яйцето в желания цвят боя. След малто го изваждам от боята, развивам го - премахвам и листата и го оставям да изсъхне добре на *** от яйца. В някои разтворени бои можеш да капнеш по няколко капки оливие и топлото яйце с помощта на лъжица слагаш в по-светъл цвят, после същото яйце местиш още в един или два цвята и оставяш пак на кората. Можеш да вземеш парченце свещ и да изрисуваш каквото можеш върху яйцето. После го потапяш в желания цвят боя и там където е имало рисунка с восък боята е много по слаба, а яйцето добре украсено. Или още по-лесно - взимаш памук колкото да завиеш яйце в него, напръскваш памука със всички цветове на боите които си разтворила и завиваш яйцето. След няколко минути - отвиваш яйцето и го поставяш на кората. Когато боядисаш яйцата и те са добре изстинали, взимаш парченце памучен плат и леко ги намазваш с малко оливие. После с друго парченце внимателно ги избърсваш и яйцата получават много хубав гланц.Желая ти успех и много хубав празник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
kateto ( преди 11 години )
Abe,tuk ne pishe kak da si boqdisam qicata!Imate li nqkakvi idei?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар