3 рецепти за трапезата на Илинден

На Илинден трапезата е не само вкусна, но и символична

16.07.2025г. / 15 38ч.
Мария Василева
3 рецепти за трапезата на Илинден. Снимка: istock

3 рецепти за трапезата на Илинден. Снимка: istock

Илинден, честван на 20 юли, е не само важен църковен празник, но и ден, свързан с богата народна традиция и специална трапеза. Според българските обичаи, на този ден не се работи, но се събира семейството, приготвя се курбан за здраве, а трапезата е пълна с вкусни и символични ястия.

Ето три традиционни рецепти, които са подходящи за трапезата на Илинден:

Курбан чорба

Курбанът е основен елемент от Илинденската традиция, особено в селските райони и планините. В чест на свети Илия се коли жертвено животно – обикновено овен или агне, и се приготвя ароматна супа, която се раздава за здраве.

Необходими продукти:

  • 1 кг агнешко или овче месо с кост
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 1 чушка
  • 1 домат или 1 с. л. доматено пюре
  • 1/2 ч. ч. ориз
  • 1 връзка магданоз
  • сол, черен пипер, червен пипер

Месото се нарязва на порции и се вари в подсолена вода, като се отпенва. След това се добавят нарязаните зеленчуци, оризът и подправките. Вари се до пълна готовност. Супата се сервира гореща, поръсена с пресен магданоз. В някои краища добавят и лъжица червен пипер, запържен в масло за по-богат вкус.

Свързани статии

Печено агнешко с билки

Агнешко с

Това е второто традиционно ястие, което често присъства на празничната трапеза. Агнешкото месо се пече бавно, обикновено в пещ или фурна, и се овкусява с типични български подправки.

Необходими продукти:

  • 1,5 кг агнешко месо (бут или плешка)
  • 4-5 скилидки чесън
  • 1 с. л. червен пипер
  • 1 с. л. чубрица
  • 1 с. л. риган
  • сол, черен пипер
  • 100 мл олио или зехтин
  • 200 мл вода или бяло вино

Месото се натрива с подправките и чесъна, поставя се в тава и се залива с мазнината и водата (или виното). Покрива се с фолио и се пече на 170 градуса за около 2,5-3 часа. Накрая фолиото се маха, за да се запече до златиста коричка.

Свързани статии

Млечна баница

Млечна баница

Сладкишите също имат място на илинденската трапеза, а млечната баница е чудесен завършек на обяда.

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баница
  • 4 яйца
  • 500 мл прясно мляко
  • 200 г захар
  • 1 ванилия
  • 100 г масло

Корите се нареждат в намаслена тава, като се поръсват с разтопено масло. Яйцата се разбиват със захарта, добавят се млякото и ванилията. Сместа се изсипва върху корите и се оставя да попие за около 10 минути. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30–40 минути до златисто. Поднася се поръсена с пудра захар.

На Илинден трапезата е не само вкусна, но и символична. Ястията се приготвят с уважение към традицията и с надежда за здраве, плодородие и благополучие. Независимо дали ще следвате обичаите дословно или ще ги адаптирате към съвремието, тези рецепти ще внесат духа на празника и на вашата трапеза.

Да ви е сладко!

Свързани статии

Снимки: istock

Коментирай