Зърнени храни без глутен, които са невероятни за тялото. Снимка: istock
Глутенът е протеин, който се съдържа предимно в пшеницата и тестените изделия, направени от нея. Той може да има някои потенциални вредни ефекти върху организма, заради което някои хора го избягват. А някои имат изразена непоносимост към глутена. За щастие има някои зърнени култури и храни, които не съдържат глутен и които могат да се използват вместо пшеницата.
Овесените ядки не съдържат глутен. Изключително полезни са заради богатото наличие на витамини, минерали и протеини в състава си. Те са много богати на фибри, които дават енергия и ситост задълго. Овесените ядки стимулират метаболизма и усвояването на хранителните вещества чрез подобряване на храносмилането и изхождането. Освен това са прекрасен помощник в контрола на холестерола и кръвната захар.
Елдата не съдържа глутен. Тя е много здравословен избор, ако искате да имате много енергия, да сте заредени с фибри, протеини, витамини и минерали. Съставките в нея имат противовъзпалителен и антиоксидантен характер. Редовната консумация на елда помага за подобряване на кръвообращението, заздравяване на стените на кръвоносните съдове, намаляване на холестерола, контрол на кръвната захар, облекчаване на възпаленията в ставите, костите, меките тъкани и намаляване на болката в тях.
Просото също не съдържа глутен. Тази зърнена храна е прекрасна за приготвяне на любимите ви тестени изделия, които обаче са безглутенови и много полезни. Просото е прекрасен източник на фибри, протеини, желязо, витамини от група В, магнезий, фосфор, манган, сложни въглехидрати.
Киноата не съдържа глутен. Тя е много наситена с витамини от група В, изобилие от фибри и протеини, както и минералите желязо и магнезий. Киноата е много полезна за нервната, сърдечносъдовата, имунната и храносмилателната система.
Амарантът е още един пример за безглутенова зърнена храна. От него може да се приготвя брашно за месене на различни печива с алтернативен характер. Амарантът е богат естествено на фибри, но и на желязо, магнезий, фосфор, манган, протеини. Има свойството да подобрява функциите на сърдечносъдовата и нервната система заради антиоксидантите и минералите в състава си. Страхотно средство е да поддържате и холестерола и кръвната захар в норма.
Царевицата не съдържа глутен, но при нея трябва да се отбележи, че за разлика от останалите зърнени храни е богата на нишесте. Добър източник е на фибри и минерали, както и антиоксиданти, сред които каротеноиди. Царевицата съдържа изобилие от фибри, витамин А, витамин В6, калий, фолати, витамин С. С брашно от царевица можете да си приготвите различни безглутенови лакомства.
Теф е по-малко позната зърнена храна, тъй като е по-малко разпространена. Теф е изключително миниатюрно зърно, чийто произход идва от Етиопия. Теф не съдържа глутен, което го прави изключително полезна и противовъзпалителна зърнена култура. Богат е на фибри, желязо, цинк, магнезий. Благодарение на тази комбинация теф е полезен за сърцето, нервната система, имунната система, мускулите, храносмилането.