Здраве и красота

Солариумите - кога и как да ги посещаваме?

17.05.2010г. / 12 21ч.
Мария Дуковска
Солариумите - кога и как да ги посещаваме?

Лятото наближава, а с него и отпуската, която ще прекараме на море или басейн. Затова кожата се нуждае от предварителна подготовка, за да не изгори болезнено, точно когато си почиваме. Солариумът е идеален за целта и в последните години е абсолютна мания за жените от почти всички възрасти.

Да, солариумите предпазват кожата, когато не искаме тя да бъде изложена на слънчеви изгаряния през лятото. Но също така ултравиолетовите лъчи, които в случая заместват слънчевите, могат да са изключително вредни за кожата ни. Прекалените посещения в солариум, което ще рече, ако ходите всеки ден или през ден, увеличават значително шансовете ви да се разболеете от най-бързо развиващия се смъртоносен рак -  меланома. За съжаление, често дамите се оказват безсилни пред привличането на солариумите, защото е доказано, че те пристрастяват. Започнете ли да ходите повече от два пъти седмично, вие сте в графата "зависими" и става много трудно да се откажете.

Затова, ако искате да избегнете опасните последици от прекомерното "слънце излагане" в салоните за красота, то придържайте се към следните правила:

1. Най-добре е да ползвате слънцезащитен крем, когато се подлагате на соларните процедури. Подходяща козметика продават, както в студията, така и в повечето козметични магазини.

2. Ако сте решили да посещавате солариум, за да подготвите кожата си преди лятото, то необходими са ви само няколко посещения. До 5-6 пъти е допустимо да посетите соларно студио, като времето не бива да надминава 5 минути.

3. Консултирайте се с дерматолог, ако имате притеснения относно посещенията в солариум. Не следвайте модните тенденции, само за да сте като другите. По-добре се вслушайте в тялото си и пазете здравето си. Прекаленото излагане, както на слънце, така и на UV-лъчи причинява трудно обратимо изсъхване на кожата. Това е неприятна гледка, която ви състарява, причинява ви бръчки и кара кожата да прилича на пергамент.

4. След като вече сте били няколко пъти на солариум и сте получили необходимата защита да не изгорите през лятото, то вече може да спрете. Няма смисъл да продължавате, тъй като освен рискът за здравето ви, има реална опасност да прекалите с тена и от приятно загоряла мацка, да се превърнете в оранжева или тъмнокафява карикатура на себе си.

5. Ако кожата ви е от най-светлия тип или пък имате твърде много бенки и пигментни петна, по-добре забравете за солариумите. За вас тези процедури са опасни и рисковани. Ракът на кожата не е шега, а освен това се развива изключително бързо, като почти няма симптоми. А вие сте красива, дори и да не сте с шоколадов тен. Все пак разнообразието и различието ражда красотата в света!

***
Слънчевите бани
Как да се защитим от слънцето
Грижа за косата през лятото

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Росица ( преди 11 години )
по-добре да се научим да се харесваме такива каквито сме - със светла кожа, с тъмна, с лунички и без...моят съвет е да се посъветвате с дерматолог, каквато и да е кожата ви преди да изберете солариум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
коко ( преди 11 години )
солариумите са вредни - лекарите казват това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Jumbo ( преди 11 години )
Статията е писана от човек който си няма и бегла представа от солариуми, UV лъчи и др.!!!Смешна работа !Не е достатъчно да попиташ някоя козметичка за мнението си за да напишеш такава статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар