Здраве и красота

ЕК иска стряскащи надписи върху бутилките с алкохол

15.03.2011г. / 09 09ч.
Аз жената
ЕК иска стряскащи надписи върху бутилките с алкохол

Европейската комисия (ЕК) ще финансира проект, който трябва да установи дали ще има ограничителен ефект върху употребата на алкохол, ако върху бутилките сложат етикети със стряскащи надписи. Идеята е заимствана от практиката на поставяне на такъв тип предупреждения за опасността от увреждане на здравето върху кутиите с цигари. От ЕК смятали да започнат с бирата, но според производителите на спиртни напитки това е пресилено и несериозно. Те подлагат на съмнение практиката при тютюневите изделия, тъй като няма ясен ефект за намаляване на консумацията. Ако все пак от ЕК решат да сложат етикетите, производителите на алкохол ще искат подобни надписи да има и върху други потенциално опасни продукти като автомобили, ножици, чукове, съобщава БТА.

Производителите на спиртни напитки имат друго предложение – средствата да бъдат дадени за положителни информационни кампании.

Все пак предложението на ЕК може да срещне и привърженици, но надали ще са в Англия. Европейско изследване от октомври 2009 г. посочва, че британците са най-големите потребители на алкохол в ЕС. 24% от жителите на Острова пият най-малко по пет чаши на вечер. Колко пият останалите европейски граждани – 43% пият по две чаши алкохол на ден, 24% – между 3 и 4 чаши, 12% – 5 и 6, а 6% – между 7 и 9.
6% признават, че пият 10 и повече чаши.

Прочетете още:

Коментирай