Здраве и красота

Мода в лятното меню са дип, мус и песто

15.07.2011г. / 13 59ч.
Аз жената
Снимка: by J. Cummings from Veganliftz/ Wikimedia Commons

Снимка: by J. Cummings from Veganliftz/ Wikimedia Commons

През лятото по традиция минаваме на по-лека храна. Дори и да нямаме вкус към диетите, организмът ни естествено иска не толкова мазно, не непременно сготвено и не твърде обилно хранене. Затова на мода в лятното меню наред със зеленчуковите салати са и постните пастети.

Освен традиционните кьопоолу, лютеница и хайвер, из родната кухня шетат вече дип, мус и песто. Екзотичните новодомци дойдоха с чуждоземните си имена, но ние много бързо свикнахме с тях и дори побългарихме състава в рецептите. За да не се чудите повече – дип е нещо като мус, мус е нещо като песто, а песто е нещо като пастет. Всички те са идеални за закуска, предястие, гарнитура или направо заместват основното ядене.

Зеленчуковите дипове и мусове първо навлязоха във вегетарианските ресторанти и заведенията за здравословно хранене. От там станаха популярни в домашната кухня и днес все по-често се приготвят вкъщи.

Най-общо казано дип, мус и песто представляват гъст сос или пастет от:

  • сурови или задушени зеленчуци;
  • бобови растения;
  • много зелени подправки (сега е модерно да им казват билки);
  • сурови ядки – смлени или накълцани на дребно;
  • кълнове – от слънчогледови семки, просо, пшеница, елда, броколи и др.;
  • сирена;
  • зехтин, сол, чесън, пресен лук, червен лук и каквото още ви дойде наум, но естествено не на куп в една рецепта.

Всичко това грубо намачкано с вилица или фино смляно, пасирано или блендирано (ето пак готварски синоними) и подправено по личен вкус. Може да го направите съвършено гладко и кремообразно, но може и да е с по-едра структура. Трайността им не е голяма – 1-2 дни в хладилника, затворени в купичка. Ако са приготвени с авокадо, трябва да се консумират веднага, защото сместа почернява и придобива съвсем неприятен вид.

Но не злоупотребявайте с количеството на зеленчуковите мусове, тъй като някои от тях са приготвени от много калорични продукти. Богати на витамини, минерали, влакнини и фибри, те са много подходящи за всекидневното ни, балансирано, лятно меню.

Примерна рецепта с тиквички:

Задушете пресни тиквички на котлона. Изчакайте да изстинат. В дълбок съд ги пасирайте, като прибавите зехтин, сол, смлени орехи или лешници, много копър и магданоз, сирене/извара или тофу, чесън.

Добър апетит и весело лятно настроение!

Източник на изображението: Wikimedia Commonsveganliftz.com

Ето още рецепти:

Коментирай