Снимка: iStock
Когато въздухът става по-студен и дните се скъсяват, имунната ни система естествено се сблъсква с повече предизвикателства. По-хладното време, по-малко слънчева светлина и повече време, прекарано на закрито, оказват натиск върху защитните сили на организма ни. За щастие, есента носи и богата реколта от сезонни храни, които са идеални за укрепване на имунитета. Като се фокусирате върху кореноплодни зеленчуци, подхранващи бульони и билки, подпомагащи имунитета, можете да превърнете кухнята си в първа линия на защита в сезона на грипа и вирусните инфекции.
Кореноплодните зеленчуци и есенните храни са нещо повече от утеха – те са функционални. Много от тях съдържат високи нива на витамини (А, С, Е), бета-каротин, минерали, като цинк и магнезий, както и фибри, които подхранват чревните микроби. Тъй като около 70% от имунните клетки се намират в червата, диетата, богата на фибри, поддържа устойчива имунна система.
Освен това, билките и топлите бульони помагат за подобряване на кръвообращението, храносмилането и доставката на хранителни вещества – нещо, което е от съществено значение през по-студените месеци, когато метаболизмът ни се променя.
Отделете 7-9 часа за сън всяка нощ – имунната система се възстановява и рестартира най-ефективно по време на сън.
Поддържайте умерена физическа активност – 20-30 минути бърза разходка или лека тренировка за сила подобряват кръвообращението и движението на имунните клетки.
Управлявайте стреса – хроничният стрес повишава нивото на кортизола и може да потисне имунната функция. Практикувайте дълбоко дишане, благодарност или прекарвайте време сред природата.
Поддържайте добра хидратация – по-хладното време може да намали жаждата. Стремете се към бистра, по-светла урина и обмислете да пиете билкови чайове за допълнителна подкрепа.
Ограничете преработените храни, рафинираната захар и прекомерното количество алкохол – те стимулират възпаленията и могат да отслабят имунния отговор, съветва Healthline.
Уверете се, че получавате достатъчно витамин D, особено с намаляването на дневната светлина. Обмислете безопасно излагане на слънце и обсъдете приема на добавки с вашия лекар, ако е необходимо.
Проветрявайте редовно закритите помещения – чистият въздух поддържа имунното здраве и по-доброто качество на въздуха в стаята.
Макар че нито една храна не може да ви гарантира, че няма да се разболеете, редовното включване на храни, подкрепящи имунната система (богати на витамини, минерали и фибри), помага на тялото ви да реагира по-силно и да се възстанови по-бързо.
Няма проблем. Целта е разнообразието. Ако не харесвате един кореноплоден зеленчук, изберете друг, например моркови вместо цвекло. Дори малките порции помагат. Комбинирайте ги с билки и здравословни мазнини, за да подобрите вкуса и усвояването на хранителните вещества.
В идеалния случай всеки ден, но особено при прехода към по-студено време и когато сте по-изложени на заболявания – пътувания, стрес, по-малко сън. Включването на поне няколко хранения, подкрепящи имунитета на седмица е от огромно значение.