Здраве и красота

Истини и лъжи за отслабването и диетите

05.01.2012г. / 00 26ч.
Аз жената
Истини и лъжи за отслабването и диетите

За да бъде остлабването лесно, бързо и ефективно, трябва да сме добре информирани. Запознайте се с най-разпространениете истини и лъжи за свалянето на излишни килограми.

Ако съм на диета, не бива да ям след 20 ч. - лъжа
Истината е, че не е толкова важно в колко часа, а с какво се храните. Причината за правилото "Никаква храна след 8 вечерта" е, че сме склонни да преяждаме вечер, особено ако сме пропуснали едно-две хранения през деня.

Колкото повече калории приемам, толкова повече ще надебелея - лъжа
Не всички калории са еднакви. Лошите въглехидрати например в рафинираната захар се усвояват бързо и навлизат лесно в кръвообръщението, а ако прекалите, се складират като мазнини. Фибрите в добрите въглехидрати помагат за забавяне на храносмилането, контролират нивото на кръвната захар и увеличават времето, в което тялото може да изгори калориите от тези въглехидрати преди остатъкът да отиде в депо "Мазнини".

Супата ме кара да се чувствам сита и за това не консумирам основно ястие - истина
Приемането на храни с високо съдържание на вода, каквито са супите, засилват усещането за ситост. За съжаление пиенето на обикновена вода няма този ефект.

Ако искам да отслабна, не трябва да избягвам червено месо - лъжа
Не се отказвайте от червеното месо, защото то е добър източник на протеини и желязо. Избягвайте не месото, а белите парчета със сланина.

Грамовете на всички храни са еднакви
Да, 1 кг желязо и 1 кг памук имат еднакво тегло. 1 г протеини има 4 калории, 1 г въглехидрати има 4 калории, но 1 г мазнини има 9 калории.

Теглото ми е генетично заложено, за това всичките ми опити да отслабна се провалят - лъжа
Безспорно генетиката има значение, но не обвинявайте родителите си и за това, че не можете да отслабнете. Хранете се балансирано, спортувайте редовно и пак ще си говорим за гени.

Храня се само, когато съм наистина гладна - лъжа
Не дейте да чакате, докато започнете да чувствате вълчи глад. Започвайки да ядете, тялото ви си мисли, че ще е добре да съхрани калории за следващия път, когато отново метаболизмът се включи на пълни обороти, а вие не се храните. А и когато сте гладни, е трудно да изберете здравословна храна, пред каквато и да е храна, но веднага и на момента.

Ако не се изпотя докато спортувам, значи не съм положила достатъчно усилия - лъжа
Няма никаква връзка между потенето и отслабването. Причината за потенето е, че тялото има нужда да се охлади. А и няма доказателство, че интензивните и кратки упражнения свалят повече килограми от по-спокойните, но и по-продължителни спортни занимания.

Няма вълшебна храна, която да гори мазнини - истина
Нито горчицата, нито грейпфрута, зеления чай или целината ще свършат работата по отслабването вместо вас. Има храни, които увеличават метаболизма, но не и такива, които ще помогнат на загубата на излишно тегло. Спрете да търсите чудодейно решение на проблема си с килограмите. Бъдете постоянни в здравословния хранителен режим и физическото натоварване.

Прочетете още:

Коментирай