Ястия като пържена риба с пържени картофи или пък понички не са полезни за чревното здраве. Снимка: istock
Мнозина специалисти твърдят, че в стомаха е съсредоточен около 80% от имунитета ни. Тази „защитна бариера“ ни предпазва от заболявания и е от съществено значение за общото ни здраве. Какви храни да избягвате, за да поддържате оптимално чревното си здраве?
Това обикновено са продукти, които съдържат съставки, които рядко се използват по време на готвене (у дома или в ресторант). Това са стоки като газирани напитки, пакетирани закуски, смеси за кексове и замразена пица. Според специалисти: „Ултрапреработените храни са пълни с емулгатори, добавена захар, сол и консерванти, които увреждат червата“. „Тези добавки нарушават микробиома и причиняват възпаление, увеличавайки риска от развитие на възпалителни заболявания на червата като болестта на Крон и улцерозен колит“.
Понякога големите компании добавят вещества като аспартам, ацесулфам-К, сукралоза и захарин в храни и напитки, за да им придадат сладък вкус без допълнителна захар. Въпреки това, високите количества изкуствени подсладители могат да нарушат чревната микробиота, което потенциално може да доведе до глюкозна непоносимост и метаболитни проблеми. При някои хора някои заместители на захарта могат да действат и като лаксативи, което може да бъде още един неблагоприятен ефект.
Ястия като пържена риба с пържени картофи или пък понички, съдържат много нездравословни мазнини. За съжаление, изследванията показват, че диетите, богати на наситени мазнини или трансмазнини, могат да доведат до по-малко разнообразие от чревни микробиоми, което може да насърчи растежа на вредни бактерии и да допринесе за хронични заболявания.
Прекомерната консумация на алкохол е друг вреден навик, който може да увреди червата. Алкохолът може да увреди чревната лигавица, да насърчи растежа на вредни бактерии и да доведе до храносмилателни симптоми като подуване на корема и стомашни болки. С течение на времето това може дори да повлияе на имунната ви система и да допринесе за проблеми със здравето на червата, като синдром на пропускливите черва. Алкохолът може да наруши способността на червата ви да абсорбират основни хранителни вещества, което може да отслаби имунната ви система с течение на времето. Редовната консумация може също да наруши баланса между добрите и лошите бактерии, оставяйки червата ви по-уязвими към вредни микроби.
Този акроним означава ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли, всички от които химически са известни като късоверижни въглехидрати. Те включват лактоза (намира се в млякото), фруктоза (намира се в плодовете, газираните напитки и други храни с царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза) и захарни алкохоли (като ксилитол и сорбитол, които се намират в някои храни без захар).
Соята, кашуто и зелето са само част от многото храни, които също са категоризирани като храни с високо съдържание на FODMAP. Според специалистите: „Храните, богати на въглехидрати, особено тези, изброени в списъка с FODMAP, са храни, които не се абсорбират добре и се задържат в стомашно-чревния тракт, където те ферментират“. Това може да доведе до газове и болка при някои хора. Може да ви бъде препоръчано да избягвате храни с високо съдържание на FODMAP, ако имате синдром на раздразнените черва или друго храносмилателно разстройство. При пациенти със синдром на раздразнените черва, храните с високо съдържание на FODMAP могат да причинят засилване на стомашно-чревните симптоми.
Тази статия има информативен характер. Ако имате притеснения относно здравословното си състояние, посетете незабавно вашия лекуващ лекар.