Здраве и красота

Силата на зехтина и средиземноморската диета

21.03.2012г. / 11 26ч.
Аз жената
Силата на зехтина и средиземноморската диета

По традиция през месец април Институт „Сервантес“ - София обръща специално внимание на здравословното хранене, средиземноморската диета и постиженията на науката и технологиите в областта на кулинарията. През 2012 фокусът е поставен върху зехтина, неговата употреба, начин на консумация и благотворното му влияние върху здравето.

Средиземноморската диета е определена от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство, а зехтинът е една от основните съставки на тази диета. Здравословното му действие е безспорно – зехтинът се използва за превенцията на рак, при кардиологични и стомашно-чревни проблеми.

„Силата на зехтина“ е инициатива, насочена да запознае професионалисти от областта на кулинарията с вкусовите качества на различни видове зехтин. Ще бъде направена презентация за добива и основните характеристики на зехтина, а след това и дегустация, която се изразява в приготвянето на едно и също ястие с еднакви съставки и количество, но с различен вид зехтин. Част от програмата е представяне на типичната испанска закуска, спечелила сърцата на десетки хора по света.

Специално за събитието в София ще пристигнат двама гости от Испания:

Алберто Моя Карафа – шеф-готвач, специалист в средиземноморската диета и собственик на над 5 ресторанта в Мадрид и Барселона. Неговият Wok Cafe е първият ресторант с испански продукти, които се приготвят по ориенталска технология. Алберто Моя Карафа провежда различни курсове за значението и употребата на зехтин, води телевизионно предаване по темата и пише за известни испански списания (Quijote gastronomico, Vivir el vino, Andalucia mas que tapas, Spanair). Той е шеф-готвач на испанския щанд в Експо Шанхай 2010.

Хосе Лопес Миранда, вторият гост на събитието, е научен директор на испанския Специализиран център за изследване на зехтина и здравето. Той е зам. декан по болничните въпроси и Директор по учебната дейност на Факултета по медицина в Университета в Кордоба.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай