Здраве и красота

Не на прекалено слабите модели

21.03.2012г. / 16 53ч.
Аз жената
Не на прекалено слабите модели

Израел се опитва да се пребори с ширещите се хранителни разстройства сред младежта, въвеждайки нов закон, в който забранява рекламирането на стоки за местния пазар с манекенки с нездравословно ниско тегло, предаде Асошиейтед прес, цитиран от Dnes.bg.

Гласуваният текст изисква също от авторите на рекламите да разкриват пред потребителите дали са използвали техники за коригиране на изображения, за да изглеждат моделите по-слаби.

\n

Законът е първият опит на правителството да се намеси в бизнеса на модната индустрия, която често е обвинявана в идеализирането на екстремно кльощави модели. Подрастващите ги следват сляпо и често си навличат хранителни разстройства като анорексия и булимия.

\n

Поддръжниците на закона се надяват той да насърчи използването на манекенки със здравословна външност за местните рекламни кампании. Той ще обърне внимание и върху дигиталните техники, които трансформират вече тънките модели в илюзорни призрачни създания.

\n

„Ние искаме да разобличим илюзията, че изобразеният манекен е реален“, твърди една от вносителките на закона д-р Рейчъл Адато. Тя сравни борбата с анорексията с борбата с тютюнопушенето.

\n

Новият закон изисква всяка участничка във фотосесия, предназначена за израелския пазар, да представи документи с тримесечна давност, доказващи, че не страда от недояждане по стандартите на Световната здравна организация, пише БТА.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай