Здраве и красота

Слънчева алергия връхлита изневиделица, как да се предпазим?

29.05.2012г. / 13 19ч.
Вергиния Генова
Слънчева алергия връхлита изневиделица, как да се предпазим?

Слънчевата алергия е едно доста неприятно страдание, от което трудно можем да се спасим.

Тя се появява още с първите топли слънчеви лъчи през пролетта и се развихря през лятото.
Обикновено слънчевата алергия се проявява със ситни червени пъпчици, мехурчета, зачервени петна по кожата в областите на тялото, които са останали незащитени от слънцето. Най-често това е областта на деколтето, раменете, врата, ръцете, подмишницата, лицето.
Като цяло е много неприятно и дразнещо – сърби, боли, пари. Разбира се при всеки е различно, но усетите ли дискомфорт, проверете като евентуална причина и вероятността от слънчева алергия. Ако кожата ви е по-чувствителна е възможно да имате някакво проявление на слънчева алергия и през другите сезони.

Това не е толкова опасно на този етап, просто кожата усеща вредното влияние на слънчевите лъчи и реагира, като ни предупреждава да вземем своевременно мерки.

Слънцето става все по-опасно и лъченията все по-вредни, респективно слънчевата алергия се увеличава и разпростира все повече и повече. Лошото е, че може да не сме имали никакви признаци на слънчева алергия и изведнъж тя да се отприщи. Както повечето алергии и слънчевата е почти нелечима. Може да се появи само от няколко часа прекарани на плажа, без слънцезащитен фактор и след това отърваване няма.

Особено много зачестиха случаите на слънчева алергия през последните години, тъй като слънцето става все по-опасно за човека. Веднъж появила се, слънчевата алергия е почти неизлечима напълно, може само да се регулират проявите й.

Трябва да се вземат превантивни мерки постоянно:
Да не излизаме на слънце без предпазни слънцезащитни кремове, с колкото се може по висок фактор със защита от UVA и UVB лъчи
Да не се излагаме прекалено много на слънчевите лъчи
Да не се излагаме на слънце в най-горещите часове на деня
Да стоим на плажа с бяла тениска или риза
Да стоим под чадър, колкото и да ви се иска да имате златист тен. По-добре ползвайте популярните напоследък бронзанти за тен.
Да използваме слънцезащитен лосион за алергична кожа.

Ако имате съмнения, че слънчевата алергия ви е пипнала, най-добре се обърнете към добър алерголог, който да ви предпише подходящи медикаменти и козметика, които да облекчат страданията, защото иначе нещо толкова приятно като плажа, морето, слънцето, сините вълни, се превръща в истински кошмар.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай