Зелено

Масло от маточина лекува гъбички и екземи

08.06.2012г. / 14 56ч.
Вергиния Генова
Масло от маточина лекува гъбички и екземи

Маточината (Melissa officinalis) е многогодишно тревисто растение. Има тъмнозелени листа, които миришат на лимон. Според мен прилича на коприва, според други на мента, а на хора, които не са запознати с билките и цветята спокойно може да им заприлича на бурен. Маточината си вирее необезпокоявана в градини, храсталаци, горички. Може да я намерите на много места, стига да може да я разпознаете. А като чуете за колко много неща е полезна съм сигурна, че ще запомните как изглежда.
Преди да ви кажа, че чаят от маточина е много вкусен, ще ви кажа кога да берете билката.

Листата на маточината трябва да се берат преди тя да цъфне, защото тогава имат мирис на лимон и лечебни свойства. Тя цъфти през юли с дребни, розови, бели или бледожълти цветчета.
Какво да берете от маточината зависи от това за какво ще я използвате. Обикновено се берат листата, сушат се и се прибират на сухо място.
А докато все още не е цъфнала, винаги може да си откъсвате по клонче прясна маточина и да си варите чай.

Билката е полезна за много неща като: лечение на сърдечна невроза, безсъние, нервна преумора, виене на свят, вирусни инфекции, кашлица, потене. Явно се явява и като слаб бром за тийнейджъри, защото чаят е полезен и при полова превъзбуда.
Маточината е полезна и за сърдечносъдови заболявания като тахикардия, понижава кръвното налягане, премахва аритмията. Използва се при менструални болки и за усилване на зрението.
Има газогонно действие, успокоява колики, предотвратява повръщане, стимулира храносмилането и възбужда апетита.

Масло от маточина се използва за лечение на гъбични инфекции, лечение на екземи, кожни обриви, ревматизъм.
Жабурене с отвара от маточина помага срещу възпаление на венците.
Маточината се използва и в ароматерапията.

Но все пак трябва да се знае, че както лекарствата, така и билките не са безобидни. Ако имате проблеми със стомаха, щитовидната жлеза, чернодробни заболявания, епилепсия или пък сте бременна задължително трябва да се консултирате с лекар, ако решите да използвате маточина. И накрая любимата ми фраза за такива случаи – „Дозата прави отровата.“

Снимка: Вергиния Генова

Прочетете още:

Коментирай