Здраве и красота

Вълшебната сила на маслото от лимон

21.06.2012г. / 14 58ч.
Аз жената
Вълшебната сила на маслото от лимон

Още от древността лимоновото дръвче е пленявало с лъскавите си листа и красивите, ароматни цветове. Днес лимонът е широко използван в кухнята, лечебната медицина и козметиката. За родина на лимона се смята Централна Азия и по-точно Северна Индия и Иран, където от древността е бил използван като антидот и антисептик при редица отравяния. По-късно лимоните са пренесени в Европа – първоначално в Гърция, а след това и в Италия. Поради високото съдържание на витамин C, лимонът е бил широко използван в миналото – отначало от арабските, а от XII век и от европейските мореплаватели, тъй като е бил единственото познато лекарство срещу скорбут.

Неслучайно маслото от лимон е едно от най-любимите ароматни масла. То има широк спектър на действие и е чудесно лечебно средство при повишено кръвно налягане, холестерол и профилактика на атеросклероза. В козметичните продукти лимонът е отлична тонизираща и стягаща съставка, препоръчителна при мазна кожа, чупещи се нокти, целулит и продукти против изпотяване. От много години е познато избелващото му действие по отношение на пигментните петна, но при тази директна употреба трябва да бъдете много внимателни, особено в летните месеци, тъй като създава фоточувствителност.

Въпреки киселият си вкус, лимоните имат алкализиращо действие в организма, като се препоръчват за облекчаване на метеоризма и болки в стомаха, както и при артрит и подагра. Не забравяйте също така, че чистата вода с изстискан лимон в нея е един от най-добрите естествени енергийни стимуланти.

Условията в Сицилия (дълги слънчеви дни и вулканични почви) са изключително благоприятни за отглеждането на тези плодове. Освен това лимоните, отглеждани в този регион, се отличават с много по-високо съдържание на захар, витамини и плодови киселини. Затова партньор на водещата биокозметична марка Weleda в отглеждането на лимони е местна кооперация, която от близо 40 години се занимава с биодинамично отглеждане на лимони. Узрелите под слънцето плодове се събират на ръка, почистват се с изворна вода, подсушават, сортират и съхраняват без добавяне на консерванти.

За приготвянето на лимонов сок, плодовете се пресоват, а получената ароматна течност се замразява или пастьоризира.

Лимоновото масло е натурален продукт с редица ползи за здравето. Изследвания показват, че има следните свойства: стимулиращи, успокояващи, противовъзпалителни, детоксикиращи, антисептични и др. Лимоновото масло спомага за премахването на умствена умора, изтощение, тревожност, нервност и нервно напрежение, като опреснява ума и подобрява настроението чрез освобождаване от отрицателни емоции. Получаването на безценната златиста течност става в резултат на специална процедура, при която лимоните се пресоват в горната част, докато специални фини остриета пробиват кората. Чрез този метод от около 300 кг лимони се получават едва 300 г чисто масло.

Извор на здраве и слънчево настроение, лимонът и днес си остава един от най-широко употребяваните цитрусови плодове.

Коментирай
Свободно време