Здраве и красота

Цената, а не страхът ни държи далеч от зъболекаря

26.07.2012г. / 08 38ч.
Нина Иванова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Много често излизат различни изследвания и статистики колко зле поддържани са зъбите на българите и колко рядко посещават стоматолог. Най-често това се случва, когато зъбът е полуразрушен и вече е късно за лечение.

Проблемът във влошения зъбен статус обаче се корени не толкова в страха от зъболекарските машинки и съответно болката, която ще изпитаме на стола, а от цената на услугата, която ще заплатим.

Зъболекарските услуги са сред най-скъпите в медицинския сектор и здравната каса покрива твърде малко от тях (част от прегледа, лечение на два кариеса и една манипулация изваждане на зъб). Според проучване в САЩ положението също не е розово. Там всеки четирима души на десет признават, че рядко ходят на зъболекар и им е трудно да си го позволят.

Колкото и скъпи да са обаче здравните услуги, не бива да забравяме, че здравето на зъбите и венците е неразривно свързано с цялото ни тяло. И много често заболявания на устната кухина могат да причинят сериозни болести, обхващащи и други органи.

Превенцията си остава най-сигурната защита от проблеми със зъбите и съответно пази бюджета от разходи за стоматолози. По-добре правете чести прегледи, на 6 месеца, но така ще си гарантирате добро здраве и по-малко разходи в бъдеще.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай