Здраве и красота

Как горещината влияе на здравето

30.07.2012г. / 10 36ч.
Снежана Проданова
Как горещината влияе на здравето

Три са основните проблеми, които може да предизвика горещината. Това са крампи, изтощение и топлинен удар. За да знаете как да реагирате при всеки един от случаите, следва информация, която ще ви помогне да ги различавате.

Крампите, вследствие на горещината, се предизвикват от голямата загуба на вода и сол. Симптомите включват потене, умора, жажда и мускулни спазми. Ако след като забележите споменатите симптоми, не пиете вода и не се преместите от слънцето, може да почувствате главоболие, световъртеж, слабост, гадене, може да повърнете и урината ви да потъмнее.

Изтощението, породено от жегата може да прерасне в слънчев удар, а това не е никак добре, защото предизвиква шок, мозъчни увреждания и в най-лошия случай – дори смърт. При слънчев удар телесната температура достига 40 градуса, забелязва се странно поведение, неадекватност, неравномерно дишане, бърз и лек пулс, загуба на съзнание, суха и зачервена кожа.

И при крампите, и при умората е важно да реагирате своевременно – пийте вода, не спирайте да се движите изведнъж, пазете се от слънцето. В случай, че се стигне до удар, трябва да сте на сянка и да бъдете изстудени (с маркуч или напоена гъба с вода) и непременно трябва да бъде повикан лекар.

За да се предпазите от слънчев удар, както и всякакъв вид физически дискомфорт, предизвикан от жегата, носете шапка, избягвайте слънцето и часовете, в които то е най-силно, винаги си носете бутилка с вода, бъдете добре хидратирани и не забравяйте да се намажете със слънцезащитен крем.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време