Здраве и красота

Пристрастени ли сте към газираните напитки?

16.09.2012г. / 20 13ч.
Вергиния Генова
Пристрастени ли сте към газираните напитки?

Човек се пристрастява към какво ли не: от страшните наркотици, до по-безобидните цигари, шоколад, газирани напитки.

Няма нищо лошо в това да се пробват различни неща, лошото е когато човек се пристрасти. С някой става бързо, с други по-бавно. Какъвто е случаят и с газираните напитки.

Децата много обичат нещо газирано на обяд, или като награда или почерпка когато сте на разходка. Възрастните пък пият газирано с храната, когато са на кафе с приятели. Редовно се поръчва кафе и кола. И така неусетно като видим само реклама на газирано и ни се допива. А как да устоим когато сме на купон, където има газирано в изобилие?

А в един момент, когато няма нищо газирано, започва да ни липсва? Бързаме да си набавим, а следствията са килограми в повече. Дори само една бутилка газирано е все едно, че сме изяли две-три шепи захар. А в колата има и прилично количество кофеин – все едно сте изпили една чаша инстантно кафе. Ободрява ни бързо, имаме прилив на енергия, но след няколко часа отново се чувстваме като парцали и трябва да вземе следващата освежителна доза.

В газираните напитки има и голямо количество фосфорна киселина, която пък оказва неблагоприятен ефект върху бъбреците, сърцето, кожата и мускулите.

Всички знаем, че газираните напитки не са от най-полезните и хранителни неща, които можем да консумираме, но какво да правим, когато толкова много ни се услаждат? Е, от организъм до организъм има голяма разлика, но все пак не трябва да разчитаме, че сме от желязо, защото и то се разяжда.

Ако не можем да ги спрем, можем поне да ги ограничим.

Аз ги спрях по здравословни причини, а преди това по икономически – купувах само за гости и празници. И присъствието на газирано у нас значеше, че е някакъв малък празник. След като се разбра, че не бива да консумирам газирано, спрях да купувам и за гости, защото после трябваше все някой да го допива. А и гостите започнаха да се хранят здравословно.

Така че бистра водица – мирна главица. Като няма – няма. Човек свиква да живее всякак. И изведнъж нещо, което е имало притегателна сила, престава да съблазнява. Сега на различни празненства, когато има в изобилие безплатно газирано, дори не го забелязвам.
Така че всеки, който иска да се откаже – може да го направи. И по-добре да е по собствена воля, а не след лекарска намеса.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай