Здраве и красота

Слънчевият витамин – незаменим за човешкия организъм

28.10.2012г. / 17 48ч.
Снежана Проданова
Слънчевият витамин – незаменим за човешкия организъм

Липсата на витамини в организма може да доведе до най-различни здравословни проблеми. Поради тази причина е важно да знаем значението на всеки един от тях за човешкия организъм.

Витамин D и калцият се оказват взаимносвързани, защото първият създава предпоставки за правилната абсорбция на втория. Това означава, че липсата на витамин D влияе директно на костите, растежа при децата, а при възрастните създава предпоставки за развитието на болести на опорно-двигателната система, влияе на развитието на клетките и имунитета.

За да не се стигне до дефицит на витамин D в организма е нужно да имаме предвид следните три важни неща: задължително ежедневно излагане на слънце, приемане на хранителни добавки и следване на балансиран хранителен режим. Ако приемате предимно преработени продукти, силно вероятно е на една напреднала възраст да се окаже, че имате липса на витамин D.

Най-сериозните симптоми, сочещи дефицит на слънчевия витамин в организма, са:

  • намалена чревна абсорбция на калций
  • вторичен хипертиреоидизъм
  • остеопороза
  • болки в костите
  • болки в мускулите

Някои по-леки симптоми, които могат да са свързани с липсата на витамина, са честите настинки, особено ако трудно успявате да ги преборите. Депресията също може да е донякъде свързана с този витамин, затова ако имате каквито и да било съмнения за приема си на витамини, консултирайте се със специалист.

При всички случаи, за да си спестите евентуални главоболия в бъдещето, излагайте кожата си на слънце за около 5-10 минути всеки ден.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай