Здраве и красота

Перфектните жени сами си докарват стрес

Начини за релаксация срещу стрес

07.11.2012г. / 13 33ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Главоболие, умора, стегнати челюсти и болки в гърба са все симптоми на стрес и претоварване, за съжаление познати на много от нас. „Повечето от пациентите ми от женски пол са стресирани, независимо дали го осъзнават или не“, споделя известният американски психолог Уилям Аткинсън.

 

Свързани статии

И въпреки че предизвикателствата в ежедневието ни са достатъчно много, за да доведат до стрес – дали притесненията ни във връзката, жонглирането около децата или задачите в офиса – основната причина всъщност е напрежението, което сами налагаме върху себе си. „Толкова много жени сами правят живота си труден. Те са или перфекционистки, или искат да угодят на другите, или да са „добри“ през цялото време с всички, или просто се претоварват“, коментира Аткинсън.

Как можем по-лесно да се справим със стреса?

Направете си „инвентаризация“. Тя помага да установите за себе си дали сте под стрес и да си възвърнете контрола. Запишете на лист всичко, което ви стресира и много, и малко. До всяко от тези неща напишете действие, което можете да предприемете, за да се промени ситуацията, или примирение, че решението на проблема може да е извън вашия контрол. Правейки това вие ще си дадете сметка кои са нещата, които ви затормозяват, и доколко ангажират съзнанието ви.

За намаляване на стреса Аткинсън препоръчва техниката на дишане 4/7. Когато се чувствате напрегнати или претоварени, си поемете въздух като броите до четири, след което издишайте броейки до седем. Повторете това пет пъти.

Това помага! Но също така бъдете и по-добри към себе си! В крайна сметка, за да бъдем по-добри и полезни на останалите, трябва да бъдем първо такива към себе си, нали?

Коментирай