Здраве и красота

5 причини да гоним 8 часа сън

Красота, здраве и настроение, благодарение на добрия сън

06.11.2012г. / 17 35ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Покрай дългите работни дни, домакинската работа, грижите за децата и всякакви неочаквани ангажименти, се налага да пренастройваме непрестанно биологичния си часовник и да си оставяме все по-малко време за здравословен сън.

Според специалисти с отделянето на около 7-8 часа сън на ден осигуряваме на организма си достатъчно време за почивка, за да се възстанови от умората. Не само ще се чувстваме по-добре, но и ще изглеждаме по-добре, защото добрият сън се отразява най-вече на външния ни вид.

Свързани статии

Сънят и красотата

Учени твърдят, че на базата на направени изследвания, сънят ни прави по-красиви. Клетките се регенерират по-бързо и кожата изглежда отпочинала, гладка и лъскава. Не само се възстановява изгубения през деня родопсин и очите ни изглеждат по-блестящи и бели, но и не се допуска появата на тъмни кръгове и подпухналост.

Сънят – ефикасна диета

Заради стреса и липсата на почивка се предизвиква натрупването на мазнини, които по-късно е трудно да бъдат изгорени. Нещо повече, увеличава се синтезът на грелин – хормон, който увеличава апетита.

Сънят действа като лекарство за организма ни

Здравословният сън контролира затлъстяването и диабета от тип 2. Намалява се рискът от високо кръвно налягане и се подобрява кръвообращението, както и функциите на сърдечносъдовата система като цяло. Имунната система се бори по-добре с инфекциите, регулира се дишането и се улеснява достигането на кислород до клетките.

Сънят и мозъкът

Мозъкът ни има нужда от време, в което да е „изключен“, за да може да преработи всичката информация, която сме приели през деня. С достатъчно сън способността ни да запомняме и разсъждаваме се увеличава.

Сънят и спортът

Взаимнозависими и неразривно свързани – сънят и физическото натоварване са отговорни за жизнеността ни. Когато спортуваме, в един момент изпитваме нужда от почивка и съответно сън. Аналогично – след като сме отпочинали добре, тялото ни е способно да извършва активна физическа дейност.

Коментирай