Здраве и красота

Сваляйте килограми с гледане на филми

„Челюсти“ може да се превърне в любимия ви филм

21.11.2012г. / 12 15ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

От гледане на филми се отслабва – невероятно, но факт! Става дума за страшни филми, а резултатите са от британско проучване.

Обект на анализ били промените в пулса, приетото количество кислород и отделеното количество въглероден диоксид на група от доброволци, на които бил пуснат филм на ужасите. Резултатите сочат, че по време на гледането на стресиращи или държащи зрителя в напрежение кадри, нивото на изгорените калории се повишава с 1/3 от нормалното.

Свързани статии

Средното количество изгорени калории в такъв момент се равнява на 120, което трансформирано във физическо натоварване представлява една триминутна разходка.

Ричард Макензи, специалист в областта на клетъчния метаболизъм и физиологията, обяснява, че сцените в трилърите предизвикват кратки импулси от страха, пулсът се увеличава, кръвта започва да циркулира в тялото ни по-бързо и се увеличава синтезът на адреналин. Вследствие на действието на адреналина, количеството изгорени калории нараства.

Базирайки се на тези данни, учените са направили своеобразна класификация на филмите, с помощта на които се изгарят най-много калории.

Ето някои от тях:

Сиянието“ (1980) – 184 калории

Челюсти“ (1975) – 161 калории

Екзорсистът“ (1973) – 158 калории

Паранормална активност“ (2007) – 111 калории

Коментирай