Здраве и красота

За опасни химикали в модни дрехи алармира Грийнпийс

Модни марки продават облекла, замърсени с опасни химикали, според доклад, публикуван от Greenpeace International

22.11.2012г. / 10 25ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Грийнпийс изследва дрехи от 20 водещи модни марки и сред тях е открита и такава, която произвежда дрехи със субстанции, които могат и да доведат до хормонален дисбаланс, и да причинят рак.

Разследването на Greenpeace International „Токсични нишки“, обхваща тестове на 141 дрехи. Докладът разкрива връзката между текстилни производствени съоръжения, използващи опасни химични вещества и наличието на химически съставки в крайните продукти.

„Големите модни марки ни превръщат в модни жертви, като ни продават дрехи, които съдържат опасни химикали. Те допринасят за токсичното замърсяване на водата по целия свят – при направата на дрехите и при прането им в различни страни от света.“, казва Йифанг Ли, активист на Грийнпийс в Китай.

Една от основните констатации е, че във всички изследвани марки има поне няколко артикула, съдържащи етоксилирани нонилфеноли, които водят до хормонални смущения.

Свързани статии

Други идентифицирани химикали са токсични фталати в четири от продуктите, както и следи от причиняващи рак амини от употребата на определени азобагрила в два от изследваните продукти. Присъствието на много други видове потенциално опасни индустриални химикали са открити в много от изследваните дрехи.

„Някои от тестваните продукти на една от марките съдържат вещества, които се разграждат до канцерогенни химикали, което е неприемливо както за потребителите, така и за хората, живеещи в близост до фабриките, където са направени тези дрехи.“, казва Мартин Хойсик, координатор на кампанията „Детокс„на Greenpeace International.

Проверените продукти са произведени основно в югоизточна Азия и включват дънки, панталони, тениски, рокли и бельо, предназначени за мъже, жени и деца от изкуствени и естествени влакна.

„Текстилната промишленост продължава да третира публични водни ресурси като тяхна частна канализация. Модата не би трябвало да бъде на такава цена за Земята. Нашите дрехи могат да бъдат произведени и без опасни химикали.“

Грийнпийс изисква модната индустрия да се ангажира с елиминиране на всички опасни химикали до 2020 г.

Коментирай