Здраве и красота

Споделяйте повече с гинеколога си

Гинекологът – вторият най-добър приятел, който ще ви изслуша

27.11.2012г. / 09 15ч.
Ана Петрова
Снимка: Getty

Снимка: Getty

След най-близката ви приятелка, гинекологът заема първостепенна роля, що се отнася до въпросите, които засягат половия ви живот. Тук не става въпрос за споделянето дори на най-малките подробности, а на поверяването на лична информация с цел запазването на собственото здраве. Кои са нещата, които забравяме случайно или нарочно да споменем на гинеколога си?

Свързани статии

Повече от една сексуални връзки по едно и също време

Повече от един полови партньори вероятно водят и до повече физическо удоволствие, но и носят със себе си допълнителен риск. Има много полови болести, които ако не бъдат търсени специално, няма как да бъдат засечени от стандартните изследвания. Т. е. ако са ви правени по-подробни изследвания, когато сте били във взаимоотношения с конкретен партньор, рисковете, които той носи за вас, са обстойно прегледани и няма опасност от нежелани болести (изключваме варианта партньорът ви да има други спътнички в леглото освен вас). В момента, в който смените партньора си, тази информация няма как да се появи сама.

Болка и дискомфорт по време на секс

Пикочна или фекална инконтиненция, конкретни анатомични особености, болка по време на полов акт са теми, които жените предпочитат да не коментират. Всички тези състояния обаче са излечими. Болката може да е причинена от вагинална сухота, независимо от възрастта на жената, или от вагинизъм – и в двата случая помагат медикаменти, лубриканти или специални физически упражнения. За решаването на въпроса с инконтиненцията, гинеколозите могат да подходят както с физическа терапия, така и оперативно.

Тютюнопушенето

Много е важно гинекологът ви да е наясно дали пушите или не. Количеството цигари не е толкова от значение, колкото самия факт. Ако взимате контрацептивни хапчета и сте пушач, рискът от съсиреци и инфаркт е значително по-голям, особено ако сте над 35 години.

Медикаменти и неполови болести

Отделните системи в организма на човек не функционират отделно една от друга, а работят в синхрон. Ето защо, ако сте били диагностицирани с конкретно заболяване, взимате някакви медикаменти (включително билки и прочее), споделете това с гинеколога си. Не е изключено проблемите с половата ви система да са резултат от неправилното функциониране на други органи или системи.

Коментирай