Здраве и красота

Заради химията в козметиката менопаузата настъпва по-рано

Как козметиката може да ни доведе до ранна менопауза

31.10.2012г. / 08 06ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Химическите вещества фталати, съдържащи се в козметиката, повишават опасността от по-ранно настъпване на менопаузата. Това казват сътрудници от Вашингтонския университет в Сент Луис, Мисури.

Свързани статии

Учените са провели изследване сред 5700 жени, на които са измерили нивото на фталатите в кръвта и урината. Резултатите сочат, че при жените с най-високо съдържание на тези вещества, менопаузата е започнала със средно 2.3 години по-рано отколкото при останалите жени.

Счита се, че фталатите потенциално влияят на функциите на яйчниците и репродуктивните способности на жената.

От своя страна ранната менопауза е свързана с повишен риск от инсулт, заболявания на сърцето и остеопороза.

Фталатите се използват широко в различни изделия: парфюми, пяна, гел и лак за коса, лак за нокти и др. Използват се също за омекотяване на синтетични вещества, текстилни материали, бебешки изделия, кабели, подови настилки.

Но най-опасни са тези, които попадат в организма ни – например от козметиката чрез кожата ни. Известно е, че за около 6 минути, всичко, което поставяме върху кожата, преминава в кръвта. За около 20 минути кръвта прави пълен оборот в тялото като достига до всеки орган.

И още малко факти – средностатистическата жена на ден използва 12 различни продукти за лична хигиена. По-малко от 20 % от химикалите в козметичните продукти са оценени като безопасни.

Коментирай