Здраве и красота

Фаст фууд – 9 практически съвета как да стане полезна за здравето

Пици, сандвичи и спагети – как да ги направим здравословни

04.12.2012г. / 13 40ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Пица, пържени картофи, сандвичи – така наречените фаст фууд са толкова критикувани като вредни за здравето ни. Диетолозите ни успокояват, че ако ги избираме и ядем правилно те се оказват съвсем нормална и дори полезна храна. Проблемът ни е, че знаем много за здравословното хранене, но не стига воля и дисциплина да спазваме правилата. Ето няколко простички съвета:

1. Бързо приготвена, бавно изядена

Поставете си за цел да отделите за обяда си поне 15-20 минути. Дъвчете бавно, наслаждавайте се на всяка хапка.

Свързани статии

2. Вместо голяма поръчайте си малка порция

Задоволете се с малка/детска порция.

3. Всеки ден редувайте фаст фуда

Намерете разнообразие и във фаст фуда – различни рецепти и пълнежи. Прясната салата също е фаст фууд – приготвя се бързо и има много витамини.

4. Без мазни сосове

Откажете се от майонезата, заменете я с кетчуп, млечен сос и горчица.

5. Напитката е важна

Заменете сладката напитка с млечна или минерална вода. Прозрачните напитки имат по-малко калории от гъстите.

6. Фаст фууд само веднъж на ден

Ако на обяд сте яли фаст фууд, за вечеря си направете супа.

7. Тиха обстановка

Доказано е, че шумната обстановка със силна музика ни кара да ядем повече и да приемаме повече калории. Обратното – в тиха обстановка и на спокоен музикален фон се храним бавно и се засищаме с по-малки порции.

8. Най-здравословният фаст фууд е домашният

Няма по-вкусни и полезни ястия от пица и спагети с пълнозърнесто брашно, вместо кускус – елда със задушени зеленчуци, печени картофи, ориз на пара и т. н. Когато имате възможност, пригответе си за обедната почивка домашен сандвич, баница, зеленчуков тутманик и др.

9. Ябълка и банан като заместител

Ябълката и бананът също може да влязат в ролята на фаст фууд и то полезен.

Коментирай