Здраве и красота

Пет начина да овлажним въздуха в стаята през зимата

Влажният въздух ни гарантира бодрост, работоспособност и красива кожа

11.12.2012г. / 12 56ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

През зимата прекарваме много време на закрито, дълги часове стоим затворени в една стая без да излизаме навън, затова е важно да овлажняваме периодически въздуха. Така намалява прахът, облекчава се дишането, кожата ни се хидратира, става красива и с хубав тен, увеличава се работоспособността ни като ставаме по-бодри и енергични. Ето няколко начина, които можем да приложим:

Редовно проветрявайте стаята

Отваряйте прозореца не по-малко от 3 пъти дневно за 5-10 минути. Колкото по-широко го отворите, толкова по-бързо ще се проветри. Но трябва да знаете, че студеният въздух е сух, затова е необходимо допълнително овлажняване и с други методи.

Свързани статии

Стайни цветя

Най-естественият начин въздухът в стаята да бъде постоянно влажен е като сложите поне 3-4 саксии с цветя – колкото по-големи са листата им, толкова по-добре.

Овлажняването на въздуха става чрез изпарението на влагата от почвата през листата на растенията. Освен това въздухът се насища с полезни йони. Има растения, които отделят и органични вещества, които ефективно дезинфектират въздуха.

Най-подходящи са: папрат, стайна липа (sparmannia), фикус, драцена, хибискус, фатсия, кипарисова трева или циперус, нефролепис.

Сложете в помещенията съдове с вода

Около печките/радиаторите сложете съдове с вода. На радиаторите може да слагате периодично влажна памучна кърпа. Имайте предвид, че редовно трябва да миете съдовете, за да не се размножат в тях микроорганизми.

Свързани статии

Мокрото пране вътре

Не правете грешката да вкарвате пълен простор с мокро пране в хола/спалнята. Има опасност по стените, зад шкафовете и в нишите да се развие мухъл, книгите и мебелите ви да пострадат. От прекалената влага страда и електротехниката – телевизори, компютри, музикална уредба, музикални инструменти.

Сушете дрехи в стаята само в краен случай и то само няколко. Дори и тогава отваряйте често прозореца, за да излезе навън излишната влага.

Уреди за овлажняване на въздуха

На пазара има различни уреди за овлажняване на въздуха – някой от тях имат система за йонизиране, други го ароматизират, трети – най-обикновените прекарват сухия въздух през мокра гъба; ултразвукови овлажнители – които разбиват водата с помощта на вибрираща мембрана.

Коментирай
Свободно време