Здраве и красота

Лесни начини за потискане на апетита

Ябълки, вода и бадеми – наистина не е толкова трудно да се въздържите!

15.12.2012г. / 11 40ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Големият апетит е сред основните виновници за качването на излишни килограми. Как да се справим с него обаче, при условие, че ястието, което сме сготвили е твърде вкусно, шоколадът на масата е така изкушаващ, а от последното ни хранене са минали цели 15 минути!

Помощ от бадемите

Бадемите са пълни с фибри и създават чувство на ситост. Шансовете ви да преядете със следващото ядене е по-малък. Една шепа на ден ще е достатъчно – старайте се да дъвчете възможно най-много преди да преглътнете.

Свързани статии

Пийте повече вода

Във водата се съдържат 0 калории, а същевременно заема място в стомаха. С една или две чаши вода преди хранене, апетитът ви ще спадне и няма да прекалите с основното ястие.

Правете повече упражнения

Благодарение на физическите упражнения, в тялото се отделя лептин. Това е хормон, който потиска апетита. Изводът е, че ако преди да седнете на масата, направите една бърза разходка, количеството храна, което приемете, ще е по-малко.

Яжте храна богата на протеини

Когато стомахът се разшири, рецептори изпращат импулси до центъра на апетита в хипоталамуса, който изключва сигналите за глад. Най-добрият приятел на линията ви са протеините, които, престоявайки в стомаха, поддържат липсата на глад по-дълго време.

Консумирайте повече яйца

Яйцата са от основните храни, които съставят пълноценната сутрешна закуска и спомагат за приемането на около 400 по-малко калории дневно. Това е така, защото са изключително богати на протеини и им трябва повече време да бъдат разградени, отколкото храните, съдържащи въглехидрати например.

Пийте зелен чай

Зеленият чай ще повиши нивата на лептин в организма ви. Нещо повече, съдържа катехини, които са известни оксиданти, участващи в изгарянето на повече калории.

Една ябълка на ден

Богата на фибри и вода, една ябълка, приета 15 минути преди основното ястие, изпраща познатия сигнал за ситост и не ви позволява да приемете твърде много калории. Мийте добре ябълките и ги яжте без да ги белите.

Коментирай