Здраве и красота

Причини за акне при възрастните

Не само тийнейджърите страдат от този проблем

31.12.2012г. / 09 38ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Ако сте си мислили, че досадните пъпки ще изчезнат в мига щом преживеете пубертета, никак не сте били прави. Оказва се, че все повече жени на 20, 30 и дори 40 години се борят с акнето, противно на вярванията, че то е специфично състояние на тийнейджърите. Ето какво ни информират експертите по този проблем.

Пъпките се появяват тогава, когато себумът (естествената омазняваща кожата ни субстанция) остава под мъртвите клетки на кожата и запушва порите. В нормална ситуация тази мазнина излиза на повърхността на кожата и изпълнява задачата си да я предпазва от пресушаване. Ако нещо обаче й попречи, тя се излива в космените фоликули. На тези места се развиват бактерии и много скоро се появяват пъпки. Своевременното им лечение може да предотврати превръщането им в дълбоки кисти, които понякога ни оставят белези за цял живот.

Обяснението за честата поява на акне през пубертета е повишеното ниво на хормоните, които от своя страна предизвикват отделянето на по-голямо количество себум. Статистиките сочат, че акнето при възрастните също се появява доста често. От това заболяване страдат около 30% от жените и 20% от мъжете на възраст между 20 и 60 години.

Най-често причината се крие в нарушен хормонален баланс. Според дерматолозите, менопаузата и хормоналното лечение при жените, както и промените в нивото на тестостерона при мъжете са едни от основните причини за внезапната поява на акнето в зряла възраст.

В някои случаи реакцията на организма към определено медикаментозно лечение (като психотропни лекарства, стероиди или хормонални средства) е отключване на акнето.

Не бива да пропускаме и факта, че емоционалният и психически стрес, обусловени от напрегнатото ни ежедневие са в голяма степен обяснение за появата на този неприятен дерматологичен проблем.

Най-добрата реакция при появата му е своевременно да посетим лекуващия си лекар, да си направим хормонални изследвания и да се посъветваме с дерматолог за най-ефикасните лекарствени препарати на пазара. Повечето медикаменти и специални сапуни са предназначени за кожата на тийнейджърите, която е по-дебела и мазна, затова възрастните трябва особено внимателно и с правилните средства да се борят с акнето.

Коментирай