Здраве и красота

Кои храни пречат на следпразничното отслабване?

Стойте далеч от алкохол и газирани напитки

07.01.2013г. / 17 20ч.
Ана Петрова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всички знаем, че първостепенна роля за успешното отслабване има правилното хранене, макар че и физическата активност има своите доказани ползи. Това може да се докаже с простичък пример:

Ако намалите от дневния си прием 500 калории, за една седмица това се равнява на дефицит от 3500кал., т. е. губите 1/2 килограм от теглото си. За да постигнете това с физически упражнения, трябва в продължение на една седмица да ходите по 3,5 часа на ден със средна скорост 4 км в час. Очевидно можем да си направим извода, че да внимаваме какво ядем е много по-ефективен начин да отслабнем, отколкото с пот на челото.

Свързани статии

Правилното хранене е доста разтегливо понятие, в което различните хора влагат различен смисъл, но основното е неоспоримо – здравословна и балансирана храна. И по-специално – да дадем в дневното си меню предимство на натуралните, непреработени храни каквито са плодовете и зеленчуците, като старателно избягваме висококалоричните продукти без полезна хранителна стойност, каквито се предлагат навсякъде около нас.

Ето и най-вредните от тях:

Газираните напитки

Те водят в тази своеобразна класация. За жалост ги консумираме масово, а някои от нас са дори пристрастени към Кола или Фанта. Какво се съдържа в тях – подсладители, изкуствени оцветители и консерванти. Нищо стойностно за организма ни. Изпивайки две чаши Кола, натоварваме организма си с 200 „празни“ калории. Накратко – забравете за газираните напитки, ако искате да отслабнете или да не дебелеете.

Твърдият алкохол

Точно както газираните напитки, силните алкохолни питиета товарят организма ни с празни калории. Те по никакъв начин не задоволяват апетита, затова и не заместват храната от дневния ви прием. Под въздействието на алкохола лесно забравяме решението за отслабване, което сме взели и често дори ядем без мярка. Като добавка, фактът че алкохола е седативно (успокоително) средство обуславя и забавения метаболизъм.

Транс мазнините

Това са втвърдени мазнини, получени чрез химическа реакция с участието на водород. Процесът на преобразуването им е известен като хидрогениране. Тези мазнини се използват масово и ефектът от тях през последните години сериозно тревожи специалистите от цял свят с епидемията от затлъстяване. Почти всички продукти в заведенията за бързо хранене се приготвят с този тип мазнини. В дългия списък на храни съдържащи хидрогенирани мазнини са: солети, чипс, царевични пръчици, пуканки за микровълнова фурна, растителна сметана, баници и други тестени изделия и подобни продукти на промишленото производство. Четете внимателно опаковките и старателно избягвайте този враг на доброто здраве и тънката талия.

Пречистените зърнени храни

Към тях можем да причислим бялото брашно, белия хляб, белия ориз и всички макаронени изделия, произведени от рафинирани брашна. Тези храни съдържат така наречените от диетолозите „лоши въглехидрати“. Познати също и като „прости въглехидрати“ те се усвояват бързо, повишават кръвната захар и след кратко време отново тичаме гладни към кухнята.

Въглехидратите са тези, които зареждат организма ни с енергия. А в случая е добре да се зареждаме със сложни, „добри“ въглехидрати. Те се намират най-вече в храните богати на фибри. Тези храни се разграждат бавно и придават ефект на ситост в организма ни за по-дълго време. Ето това работи в наша полза и щом сме решили да отслабваме трябва старателно да избягваме пречистените зърнени храни и да осигурим ежедневно на организма си сурови плодове и зеленчуци, ядки, бобови растения и продукти от пълнозърнести брашна.

Коментирай