Здраве и красота

Да предпазим стъпалата от мазоли през зимата

Грижи за краката през зимата

14.01.2013г. / 13 05ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Непрекъснато слушаме, четем, разискваме с колежки и приятелки как да опазим кожата на ръцете си ненапукана и как да постигнем сияйна кожа на лицето като тази на някоя нашумяла звезда от широкия екран. А сещаме ли се достатъчно често за краката си, или скрити под дебелите чорапи и високите ботуши през зимния сезон, пренебрегваме напълно грижите си за тях?

Свързани статии

При снежната картинка навън ни е трудно да си го представим, но само след 2-3 месеца ще почука пролетта и ще е късно да започнем едва тогава грижи за сухата кожа и мазолите по стъпалата. За да не се налага да купувате нов чорапогащник само след едно обуване на стария, погрижете се за тях още сега. Ето една кратка и с благотворен ефект процедура, която можете да прилагате няколко пъти седмично.

Кожата на стъпалата ни е доста твърда поради факта, че ги натоварваме ежедневно с тежестта на тялото си. За да омекне е добре да потопим стъпалата си поне за 5-10 минути в топла вода преди да почистим мъртвите клетки. Ако на петите ви има пукнатини е добре да добавите във водата ментово масло, за да омекнат и те.

Следващата стъпка е ексфолирането. За целта можете да ползвате готов ексфолиант или да си приготвите домашен. Смесете една лъжица морска сол с няколко капки зехтин или ментово масло и съвсем малко вода и натрийте добре целите стъпала като обърнете повече внимание на твърдите участъци. Изплакнете с хладка вода.

Допълнителното изтриване с пемза ще изглади до съвършенство кожата на стъпалата и ще заличи максимално втвърдяванията. Следва измиване със сапун, изплакване и подсушаване с мека хавлия.

Нанесете обилно любимия си лосион и с масажиращи движения внимателно го втрийте в стъпалата и глезените. Освен хигиеничен и козметичен, тази процедура ще има и лечебен ефект, тъй като ще облекчи умората и напрежението на цялото ви тяло.

Независимо че едва ли ще се наканите да сложите лак на ноктите на краката си през зимата, все пак не пропускайте да изрежете внимателно ноктите и да почистите кожичките около тях.

Коментирай