Здраве и красота

Аспержите – зеленчукът на благородниците

Как да придадем екзотичен вид на трапезата си

07.02.2013г. / 15 10ч.
Снежана Проданова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Тези от вас, които са любители на нетрадиционния вкус вероятно добре познават аспержите – този ароматен и вкусен зеленчук. У нас той все още не е достатъчно популярен и не заема подобаващо място на трапезата ни, но истинските ценители на здравословното хранене го наричат „благородникът сред зеленчуците“, защото за отглеждането му се полагат много грижи и внимание. Интересно е да се знае, че всяко стръкче аспержа се бере на ръка със специален инструмент и то рано сутрин.

Свързани статии

Без преувеличаване можем да наречем аспержите „зелено хранително чудо“. Този пролетен зеленчук е изключително богат на витамини, минерали и фибри. Поради многото ползи от консумацията му диетолозите го препоръчват за всякакви видове диети. Ето с какво си е спечелил славата на здравословен зеленчук.

Аспержите са много богат източник на антиоксиданти и витамин С. C това те ни помагат да се борим с бръчките и остаряването. Редовната им консумация ще придаде на кожата ни младежки вид, а високото съдържание на витамин C ще засили имунната ни система и ще ни предпази от вирусни инфекции и настинки.

Незаменим източник на фолиева киселина, аспержите са особено полезни за бременните жени и тези, които планират бременност. Фолиевата киселина участва в изграждането на всички нови клетки в тялото ни, а достатъчното й количество в организма на бъдещата майка може да предотврати появата на вродени дефекти в гръбначния стълб и мозъка на бебето.

Малкото калории, които съдържа от една страна и многото фибри – от друга, правят този зеленчук препоръчителен за всяка хранителна диета. Може да се консумира суров, приготвен на пара, запечен на скара или леко сварен в подсолена вода.

В списъка от витамини, които се съдържат в аспержите присъства и витамин K. Той помага на организма при абсорбирането на калция и по този начин се бори с остеопорозата и загубата на костна плътност. Скорошни проучвания са показали, че витамин K ни предпазва и от заболявания на сърдечносъдовата система, като предотвратява уплътняването на артериите.

Аспержите стимулират и укрепват функцията на бъбреците и притежават много силно диуретично действие, а богатото съдържание на фибри ги прави добро слабително средство, изключителен помощник за детоксикацията на организма.

Ако искате да опитате свежи аспержи имайте предвид, че те се берат през април и май месец. Вече има и български производители, така че не се колебайте при посещението си на пазара на пролет да си купите връзка от този полезен и ароматен зеленчук. Вариантите за приготвянето му са многобройни, но като всеки друг зеленчук и този губи част от полезните си качества при термична обработка, затова консумирайте поне горната част на стеблото в суров вид.

Коментирай
Свободно време