Здраве и красота

Чудото на лимоновия сок за детоксикацията

Освен за диуретичното и антисептичното му действие

25.02.2013г. / 17 22ч.
Снежана Проданова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Първото нещо, което ни идва наум при споменаването на лимона – този може би най-популярен цитрусов плод – е богатото му съдържание на витамин C. Усетим ли леко физическо неразположение и съмнение за настинка или грип, почти всички си правим билков чай с мед и лимон. А знаем ли какви са ползите от лимоновия сок за пречистването и детоксикацията на организма ни? Пролетта скоро ще измести студената и влажна зима, а тялото ни ще плаче за прочистване.

Лимоновият сок съдържа около 6% лимонена киселина, която подпомага както производството на храносмилателни сокове, така и процеса на храносмилане като цяло. Той ускорява изчистването на дебелото черво, а и помага за ежедневното елиминиране на токсини от тънките черва. Лимоните са известни като „анионна храна“, което означава, че съдържат по-голямо количество отрицателни, отколкото положителни йони. Анионните храни стимулират производството и работата на анионните течности – слюнката, стомашните и жлъчни сокове.

Естествените антисептични свойства на лимоновия сок стимулират отвеждането на токсините от черния дроб и жлъчката, а свойството му да активизира перисталтиката на червата и да подобрява метаболизма го превръщат в едно от най-ефикасните и чисти природни лекарства за стомашно-чревния тракт.

Доказано е силно диуретичното действие на лимоновия сок. Това е друг начин за детоксикация на организма – предпазване на бъбреците от образуване на камъни и прочистване на пикочните пътища.

Приемането на голяма чаша топла вода със сока на половин лимон сутрин на гладно води до изпотяване и изхвърляне на токсините чрез потните жлези.

Лимфата е течност, която обгражда всички клетки в човешкия организъм. За добрата работа на органите ни е от огромно значение да им осигурим „чиста среда“. Доказано ефективен начин за прочистването на лимфната система е чрез смес от сока на грейпфрут, портокал и лимон. Не бива да пренебрегваме факта, че правилният отток на лимфна течност е условие не само за предотвратяване образуването на целулит, но и за нормалните функции на организма като цяло.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 11 години )