Здраве и красота

Шахмат – предизвикателство за интелекта

Високо IQ, креативност и добра памет с шах

05.03.2013г. / 15 42ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Кога за последно изиграхте партия шах? Напоследък сякаш много по-малко хора отделят време, за да седнат, да подредят мислите си и да вложат всичката логика и предвидливост, която притежават, за да матират царя на противника. Защо да изберем партия шах пред решаването на кръстословица или прехвърлянето на каналите на телевизора?

Шахматът повишава вашето IQ

Първоначално са се водели спорове дали интелигентните хора проявяват афинитет към тази игра, или, играейки я, стават по-интелигентни. Според направени проучвания, това да раздвижваш фигурите, да преценяваш ситуациите и да търсиш оптималното решение допринася за развитието на интелекта на човек.

Предотвратява болестта на Алцхаймер

Свързани статии

Можем да си представим, че мозъкът работи като мускул. Спрем ли да го използваме, с времето започва да ни изневерява. Изследване сред възрастни хора (над 75-годишни) сочи, че тези, които са ангажирали мозъка си с игра на шах, могат по-спокойно да разчитат на сивото си вещество.

Шахът влияе на креативността

Шахът доказано развива и двете полукълба на мозъка. Направено било 4-годишно проучване сред ученици от прогимназиален курс. Веднъж на 7 дена в продължение на 32 седмици разделените на групи ученици трябвало да се занимават съответно с шах, компютри или други дейности. След края на експеримента групата на шахматистите показала най-креативно мислене сред останалите.

Подобрява паметта

Добрите играчи на шах не само помнят своите и чуждите предишни ходове, но и ангажират съзнанието си с мисълта за още няколко свои хода напред и потенциалните варианти за действие на противника. Съсредоточаването, което се изисква в шаха, представлява тежък фитнес режим за мозъка ни.

Растеж на дендрити

Чрез дендритите, разклоненията на нервната клетка, се предава и приема информацията от други клетки. Интензивната и редовна игра на шах стимулира растежа на дендрити. Съответно „антенките“ в мозъка, чрез които улавяте знаци от други части на организма си се увеличават и сигналът „в мрежата“ става по-добър. Не само шахът, но и общуването с хора и обменът на много и на разнообразна информация създава предпоставки за развитието на дендрити и следователно – на съзнателността ви.

Коментирай