Здраве и красота

Разкритикуваха диетата „5:2“ на Майкъл Мосли

Само с диета не се отслабва

14.03.2013г. / 13 55ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Една от модерните диети днес е на Майкъл Мосли или така наречената „5:2“. Тя се състои в това, че пет дни от седмицата можете да ядете каквото пожелаете, а следващите два дни – да гладувате, пише Live Science.

Всъщност гладуване е силно казано – само трябва да ограничите приема на храна до 500 калории дневно за жените и до 600 калории за мъжете.

Свързани статии

По думите на Мосли с този режим на хранене през миналата година той е свалил девет килограма. Книгата му „Бърза диета“ вече е бестселър на американския книжен пазар.

Наистина за да отслабнем трябва да намалим калориите, които приемаме с храната си. Но диетолозите се изказват скептично относно неговата диета. Те смятат, че тя води до нездравословни хранителни навици.

По-специално, ако човек рязко се ограничи в храненето, той започва непрекъснато да мисли по тази тема. Това е сигурна крачка към преяждането в първите пет дни от режима. Второто слабо място в диетата „5:2“ е, че е възможно да залитнем към нездравословните, вредни, но вкусни храни, защото човек не мисли за правилността на храненето си като цяло.

Един от основните опоненти на Мосли е диетоложката Катрин Толмадж. Тя обяснява, че хората трудно се придържат към схеми на гладуване. Толмадж споделя случаите на свои пациенти, които спазвали обратния вариант – пет дни гладуват, а два дни ядат всичко – като и в този случаи изобщо не се стига до загуба на килограми.

Коментирай