Здраве и красота

Ползата от студения душ

Спокоен, съвременен човек – здрав като самурай

15.03.2013г. / 14 00ч.
Снежана Проданова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Древните самураи изливали върху себе си кофа със студена вода всяка сутрин, вярвайки, че по този начин пречистват духа и тялото си. Дали ефектът е бил според очакваното, или не, най-малкото са се разсънвали бързо! Ето от това се нуждае съвременният забързан човек – бодрост! Разбира се, няма да се обливаме с легени със ледено студена вода, но най-малкото ще се поучим от принципа на самураите и ще научим повече за големите ползи от студения душ.

„Да си вземеш студен душ“ не означава изведнъж да спрем топлата вода и да се разтанцуваме от треперене. Преминавайки през хладка вода, стигаме постепенно до студената. Ето защо:

Подобрява се циркулацията на кръвта

Свързани статии

Топлата вода кара кръвта да се насочи към кожата. При студената е обратното – циркулира предимно в органите и ги поддържа топли. По този начин по-лесно се изхвърлят токсините от тялото. Добрата циркулация предотвратява високо кръвно, заздравява артериите, ускорява възстановяването след тежки физически упражнения.

Красива кожа и здрава коса

Когато мием лицето си с топла вода, порите се разтварят и по-лесно премахваме нечистотиите. Това разбира се е важна стъпка от режима за красота, но в един момент тези пори трябва и да се затворят. Тук на помощ идва студената вода. Така ще предотвратите запушването на порите с мазнина и прахоляк и няма да се притеснявате от честата поява на пъпки. Студената вода кара кръвоносните съдове да се свиват – така ще избегнем подпухналостта на лицето си и тъмните кръгове под очите.

Що се отнася до косата – ситуацията е същата. Епидермисът се свива, като по този начин се предотвратява бързото му замърсяване. С топла вода измиваме мазнината от скалпа си, но в повечето случаи тялото бърза да си я възстанови само.

Силна имунна система

Проучвания сочат, че жените, които често си взимат студен душ имат повече бели кръвни телца в кръвта, отколкото дамите, които предпочитат топлата вода. Белите кръвни телца са основната ни защита срещу инфекции, болести и „чужди елементи“. Благодарение на студения душ се ускорява метаболизмът, заради стремежа на тялото да се затопли само. Така се активира по-голямо производство на левкоцити.

Предотвратява депресията

Студеният душ стимулира т. нар. „синьо петно“ в мозъка и се отделя норадреналин – хормон, който помага за успокояването на депресията. Създава се баланс и в нервната система – човек се чувства едновременно спокоен, отпуснат, но и енергичен и готов за работа.

Коментирай