Здраве и красота

Още няколко минути бодрост – как?

Как да се ободрим и да довършим работата си

25.03.2013г. / 15 25ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

На всеки се е случвало да има ден, в който се чувства отпаднал, унил, сънлив, с притъпени сетива. Ако това се случи в събота или неделя – добре, но по средата на работната седмица и с куп несвършени задачи на главата ситуацията става напечена. Налага се бързо да се разсъним и да се концентрираме. Ето няколко изпитани рецепти.

Излезте на кратка разходка

Ако близо до офиса ви има парк, непременно идете там и на чист въздух походете с ускорени крачки. Така циркулацията на кръвта ще се подобри и ще усетите в тялото си прилив на енергия. Намерете някоя по-малко оживена алея и направете няколко упражнения, дишайте дълбоко и ритмично. Всичко това ще ви освежи и ще ви даде възможност да довършите задачите си.

Затворете за 5 минути очи

Свързани статии

Понякога напрягането и преумората на очите води до замайване и обща отпадналост. Голяма част от професиите в днешно време изискват дълги часове взиране в екрана на компютъра. Ясно е, че очите се нуждаят от почивка. Или ги затворете за няколко минути и релаксирайте, или просто преместете погледа си – погледайте през прозореца. Хубаво упражнение е да правите кръгови движения с очите, като ги държите затворени.

Наплискайте се със студена вода

Подръжте вътрешната страна на китките си под студената вода. Това действа охлаждащо и ободряващо на цялото тяло. След това наплискайте лицето си. Водата ще „отмие“ и дрямката от очите ви и много ефикасно ще ви разсъни.

Послушайте музика

Служете си слушалките и си пуснете някое любимо бързо парче. Потопете се в музиката и ще усетите как се ускорява сърдечният ви ритъм, мозъкът ви заработва по-бързо и енергията започва да се връща в тялото ви.

Посмейте се

Нали знаете, че хората които се смеят повече живеят по-дълго? Прочетете весел фейлетон, комикс или виц. Пуснете си някое комично видео. Смехът стимулира мозъка и така ще се разсъните, а и в добро настроение човек работи по-бързо и работата му се удава лесно.

Погъделичкайте си небцето

Ето сега вече наистина ще се развеселите. На някого може и да му прозвучи странно, но не пречи да опитате. С върха на езика погъделичкайте небцето си. Тази част от него, която е зад зъбите е много чувствителна и ще усетите как нервите се освежават от това действие.

Позволете си кратка дрямка

Ако наистина дрямката е само двайсетминутна – може. Дайте си тази дрямка, само ако сте сигурни, че няма да е по-дълга от 20-30 минути. Щом се събудите ще сте наистина като нов човек.
Всички знаем колко е важен за нервната ни система, а и за добрата ни физическа форма редовният и дълбок нощен сън. Трябва да спим поне по 7-8 часа на нощ, за да се чувстваме отпочинали и да се радваме на хубаво, неподпухнало лице – без торбички и тъмни кръгове. Това ще ни даде възможност да работим спокойно и ефективно.

Коментирай