Здраве и красота

Полезни ли са наистина полезните храни?

Откъс от книгата „Празните калории“ от Мира Калтън и д-р Джейсън Калтън

06.04.2013г. / 10 10ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Наличието на две киселини в едни от най-полезните храни ограбва организма ни от необходимите ни хранителни елементи

Всички ние сме чували за способността на фибрите в храната, която ядем, да намаляват холестерола, но колко от нас знаят как и защо? Ето как се получава: разтворимите фибри, съставка на някои храни, се свързват (или хелират) с подобни на холестерола съединения в храносмилателния тракт, като блокират тяхното усвояване в кръвния поток. Това би могло да доведе до намаляващ холестерола ефект в кръвта. Има два други компонента в храните, наречени фитати (фитинова киселина) и оксалати (оксалова киселина), които действат подобно на фибрите. Но вместо да се свързват с холестерола, те се свързват и блокират усвояването на хранителните микроелементи. В общи линии това означава, че фитатите и оксалатите се свързват с определени витамини и минерали и ги извеждат от тялото заедно със себе си.

Поради тази причина те са смятани за естествено възникващи причини за ежедневното изчерпване на хранителни микроелементи (ПЕИХМ) и се намират в повече храни, отколкото можете да си представите. Ето така храните, които всъщност поглъщате, могат потенциално да намалят вашето лично ниво на достатъчни хранителни микроелементи. Точно така – някои от храните, които избирате, могат всъщност да предизвикат допълнително обедняване на хранителни микроелементи.

Фитати (фитинова киселина)

Пълнозърнестият хляб, царевицата, бобът, семената (включително лененото семе), ядките, зърното (зърнените храни) и соевите изолати съдържат първите ни ПЕИХМ, фитатите (фитиновата киселина), които могат да блокират усвояването на калций, магнезий, мед, желязо, цинк и ниацин (витамин B3), което води до пелагра, известна болест, предизвикана от недостиг на хранителни микроелементи. Освен това д-р Едуард Меланби, откривателят на витамин D, установява, че фитатите ускоряват метаболизма на витамин D, като предизвикват рахит – болестта на омекващите кости, поради недостиг на витамин D.

Свързани статии

В статия от 2010 г., публикувана в "Wise Traditions", тримесечното списание на Фондация „Уестън А. Прайс“, посветена на изследването на научните потвърждения на хранителните, земеделските и медицинските традиции по света, „според едно проучване ние ще усвояваме приблизително 20% повече цинк и 60% повече магнезий от храната си, когато няма фитат“. Освен това според проучване в "American Journal of Clinical Nutrition", когато фитатите се премахнат от житото, усвояването на желязото се увеличава с 1160%.

Знаете ли, че...

Изследване сред пакистански имигранти в Обединеното кралство разкри, че яденето на чабата (средиземноморски вид хляб) предизвиква рахит и остеопороза поради високите нива на фитати в хляба. Можем да се предпазим от ефектите на дефицит на хранителни микроелементи на фитиновата киселина, като избираме хляб с кълнове. Покълването на семената или накисването им във вода, за да се превърнат от семена в кълнове, силно намалява съдържанието на фитинова киселина.

Оксалати (оксалова киселина)

Спанакът, зелевите култури, сладките картофи, горските плодове, ревенът и бобовите култури, включително соята, са добра храна за вас. Но същите тези храни са и източник на нашата втора ПЕИХМ, оксаловата киселина. Оксалатите във вашата храна се свързват с калция и желязото в същата храна или в храната, изядена с нея, и блокират тяхното усвояване. При спанака това води до оставането на едва 2% до 10% от привидно изобилното количество калций и желязо за усвояване. Нека видим как това ще намали общото ви ниво на достатъчни хранителни микроелементи. Представете си, че в продължение на един ден сте изяли пакетче спанак от 300 г и сте изчислили, че сте погълнали 281 мг калций и 7,7 мг желязо към общите нива на достатъчност. Но заради оксаловата киселина в спанака само около 28 мг калций и приблизително 0,25 мг желязо могат да бъдат усвоени, като по този начин значително се намалява количеството калций и желязо, които сме мислели, че сме добавили към дневното ниво на достатъчност.

Хранителни вещества в пликче спанак
281 мг калций
7,7 мг желязо

Действително количество усвоени хранителни вещества
28 мг калций
0,25 мг желязо

Вегетарианците и веганите трябва много да внимават с оксалатите. Тези две групи често ядат големи количества соев протеин и спанак. Твърде много оксалати в диетата могат не само да доведат до остра недостатъчност на хранителни вещества, но и до камъни в бъбреците.

Ако виждате някои от любимите си храни в горния списък, не се безпокойте. Все пак, когато се приемат умерено, и двете гореспоменати ПЕИХМ могат също така да имат полезни страни. Вече споменахме една от най-известните ползи от фибрите – ефектът на понижаване на холестерола. Фитиновата киселина (фитатите) може също да бъде полезна по два начина: има антиоксидантни свойства и може да бъде полезна за диабетици, като намалява отговора на кръвната захар. Фитиновата киселина също освобождава инозитол – хранителен елемент, който може да намали депресията. Освен това и за фитатите, и за оксалатите се предполага, че притежават противоракови съставки. В проучвания върху животни фитиновата киселина оказва защитно действие при канцерогенезата. Не е необходимо да бойкотирате различните храни или да променяте начина, по който приготвяте любимата си салата. Мистериите на природата далеч не са разкрити и ползите от ПЕИХМ някой ден могат многократно да надвишат ефекта на изчерпване на хранителните вещества. Това, с което искаме да сте наясно, е следното: много от хранителните микроелементи, които мислите, че предоставяте на тялото си, могат всъщност да бъдат неутрализирани от ПЕИХМ, намиращи се в самите храни, които ядете.

Прочетете още:

Коментирай