Смята се, че чесънът е бил използван в Древен Египет още през 3200 г. пр. Хр. Народите от Близкия изток не остават по-назад – чесънът е бил важна част от хранителния им режим и е бил използван като лекарство. Въпреки че сме „напреднала“ цивилизация, подобни дарове на природата няма как да бъдат пренебрегнати. Кои са причините все още да разчитаме на чесъна?

Борба с акнето

Нарязан или счукан, чесънът е идеално средство против акне. Чесънът отделя съединения, които прочистват кръвта и действат антибиотично. Дори да приемате някакви медикаменти против акнето си, чесънът може да бъде паралелно използван за ускоряване на процеса на лечение.

Здрава сърдечносъдова система

Още по темата

Чесънът намалява холестерола и кръвното налягане. Следователно шансовете ни да преживеем сърдечен удар или да страдаме от сърдечна болест автоматично намаляват. Артериите и вените се прочистват, кръвта се разрежда и така тече по-лесно през тях. По същата причина се предотвратява образуването на съсиреци в организма.

Нисък холестерол

Вече споменахме, че чесънът намалява холестерола. В тялото си имаме липопротеини с висока и с ниска плътност или по друг начин казано – „добър“ и „лош“ холестерол. Благодарение на съдържащия се в чесъна алицин, нивото на лошия холестерол спада заедно с опасността, която крие той.

Предотвратява рак

Благодарение на съставките, съдържащи се в него, чесънът действа като антиканцерогенно средство. Предотвратява рак на дебелото черво, на стомаха, на панкреаса, на простатата и на гърдата. Не само възпрепятства появата на ракови образувания, но и се бори срещу налични такива.

Борба с инфекции

В чесъна се съдържат витамин c, B6, калий, калций, селен, магнезий, които убиват бактериите, гъбичните образувания и вирусите, които предизвикват разнообразни заболявания.

Здраво гърло

Чесънът действа като антиоксидант и благодарение на антибактериалните си свойства лекува кашлица, болки и сърбеж в гърлото и дори ларингит. В случай, че усещате болки в гърлото си, сдъвчете парче чесън или го приемете с ябълков сок или такъв от моркови, за да избегнете натрапчивата миризма.

Зъбобол

Чесънът действа болкоуспокояващо и помага много, когато става въпрос за болни зъби. Капнете масло от чесън или сложете счукани парченца на зъба, за да облекчите болезнеността.