Здраве и красота

Защо да спрем да пием безалкохолни напитки?

Колко е вредна редовната консумация на газирани напитки

12.04.2013г. / 09 12ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Знаем, че газираните напитки не са от най-полезните неща, които можем да изпием. Няма лошо в една кола, когато излезем вечер, но стигне ли се до редовния им прием, трябва да се погледне сериозно на въпроса и да се имат предвид възможните последствия.

1. С газирани напитки се пълнее. В тях се съдържа много захар, която вреди на организма. Захарта е източник на енергия в тялото ни и то използва само толкова, колкото му е нужно, а останалата се превръща в мазнини, които се натрупват по най-малко желаните места.

Свързани статии

2. В безалкохолните се съдържат изключително много калории, които нямат реална хранителна стойност за организма. Създава се обаче временно чувство за ситост и в крайна сметка единственото, което правите, е да добавяте калории към дневния си прием без да се храните.

3. Кариесите се причиняват от плаката, която се натрупва по зъбите. Захарта от газираната напитка „подхранва“ плаката и обезсмисля редовното миене на зъбите, причинявайки кариеси.

4. Съдържащият се в безалкохолните натрий вреди на жизненоважни органи – сърцето, бъбреците и пр. Увеличава шансовете от високо кръвно налягане и удар.

5. Газираната напитка има корозивно действие заради съдържащата се в нея фосфорна киселина, която, достигайки до стомаха, се намесва в храносмилателния процес, понеже киселината влошава разграждането на храната.

6. Усещали ли сте жажда въпреки, че сте изпили значително количество безалкохолно? Това е така, защото в него се съдържа кофеин, който действа диуретично и предизвиква обезводняване на организма.

Коментирай
20 rate up comment 0 rate down comment
АТИЛА ( преди 11 години )
НЕ ПИЙТЕ ГАЗИРАНА ЕВРЕЙСКА ПИКНЯ ....АКО ИСКАТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар