Здраве и красота

Някои малко познати качества на меда

Освен при болно гърло ... и при махмурлук

17.04.2013г. / 10 10ч.
Снежана Проданова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Медът е един от най-вкусните и полезни за човека дарове на природата. Вероятно има и хора, които го ползват само когато са болни и се налага да пият билков чай, но повечето от нас уважават и почитат този продукт, хапвайки от него ежедневно. Независимо дали го използваме за красота, здраве или храна, лъжичка мед прави чудеса за нас. От векове човечеството познава по-голямата част от качествата и предимствата на този чист природен нектар, но тук ще ви разкажем за някои по-нестандартни ползи от него.

Помага за преодоляване на неразположението при махмурлук

Свързани статии

Млечният шоколад и някои сладкиши със захар засилват гаденето и главоболието от попрекаляването с алкохолните коктейли на снощното парти, но ако изпиете чаша топличка вода с една супена лъжица мед, разтворена в нея, ще се почувствате значително по-добре.

Лекува порязвания и рани

Лековитите свойства на меда се простират дори до ефикасното повлияване от него при порязвания и рани. Вместо да давате парите си за скъпи химични препарати и мазила просто нанесете тънък пласт мед върху нараненото място и кървенето ще престане. Медът също така ще предотврати евентуална инфекция.

Помага за отслабване

Независимо, че медът е сладък продукт можем да го използваме „безопасно“ когато сме решили да отслабваме. Две чаени лъжички от кехлибарената течност разтворени в чаша топла вода сутрин на гладно ще ускори метаболизма ви, а това е първото и най-важно условие за ефикасното и бързо отслабване, за което си мечтаете.

Поддържа кожата ви здрава и свежа

Тези от вас, които са със суха кожа трябва да знаят, че медът може да я хидратира. Масажирайте внимателно лицето си с една супена лъжица мед, оставете няколко минути да засъхне и след това изплакнете с хладка вода. Медът се използва и при спа-процедури.

Здравословен заместител на захарта

Лъжичка мед в сутрешната ви порция овесени ядки ще направи закуската ви хранителна, полезна и изключително вкусна. Напомняме ви, че медът може да се използва вместо захар за приготвянето и на кейкове, курабии и торти.

Антистресов релаксант за вана

Наред с няколкото капки лавандулово масло и специалните соли, добавете във ваната си и 5-6 лъжици мед. Гарантираме, че ще преживеете най-релаксиращото време в живота си потапяйки се в този омайващ аромат. А сапуните и всички миещи препарати с мед и различни други добавки са тазгодишния хит на пазара.

Коментирай