Здраве и красота

За хубава кожа яжте...

Кои храни помагат на кожата да се запази млада за по-дълго време

26.04.2013г. / 09 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка:Reuters

Снимка:Reuters

Храната е може би един от най-важните фактори, за да сме здрави и добре изглеждащи.

Колко често се замисляме какво пазаруваме? Да, вече сме леко уморени от предложения за здравословно хранене. И все пак е добре да следим какво слагаме на трапезата си, особено ако това ще ни помогне да имаме по-хубава кожа.

Предлагаме ви няколко съвета за продукти, които ще ни помогнат да запазим или подобрим състоянието на кожата си. Разбира се има още много, но тези са първенци.

Риба

Сьомга, пъстърва, херинга, в зависимост от вашите предпочитания. Рибата съдържа омега-3 мастни киселини. Те поддържат кожата еластична и сияйна.

Маслини и зехтин

Свързани статии

Те също са богати на омега-3 мастни киселини. Масажът с маслиново масло прави кожата мека и предотвратява появата на бръчки.

Боровинки

Те са мощен антиоксидант и работят денонощно, за да предпазят кожата от преждевременно стареене, защитават и клетъчната ДНК от увреждане. Имат противовъзпалително действие.

Тъмен шоколад със съдържание от 70 до 90% какао

Какаото предпазва кожата от стареене и от вредните ефекти от излагането на слънце. Какаото е по-голям антиоксидант от боровинките и зеления чай.

Пъпеш

Съдържа витамин C, бета-каротин, витамин A. Чудесно хидратира кожата.

Кокосов орех и кокосово масло

Без значение дали ще изберете да го хапвате или да направите масаж на кожата с кокосово масло, кокосовите орехи помагат за укрепването на съединителната тъкан.

Авокадо

Освен антиоксидант, то съдържа и олеинова киселина и има регенеративни свойства.

От друга страна не бива да забравяме, че прекалената употреба на някои други храни, може да доведе не само до преждевременно стареене, но и до възпалителни процеси на кожата. Не прекалявайте с бекона, гевреците, поничките, пържените храни, бяла захар, всякакви тестени продукти.

Консумирайте повече пресни продукти, а останалите по възможност намалете до минимум. Всичко, което прехвърля границата вреди!

Снимки: Reuters

Коментирай