Здраве и красота

Носите ли си бенто в офиса?

Здравословно, но изолиращо

31.05.2013г. / 14 45ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Модата, ако сте забелязали, обикновено се диктува от мързеливите. По-лесно е да отидеш на обяд на стол, в барчето, в заведение за бързо хранене и където и да е, но не да си носиш храна от къщи. Така, че в повечето големи фирми, колегите дружно отиват на обяд и особено, ако сте нов или не сте от хората, които имат ясно изявени позиции е по-добре да се слеете с масата и на масата.

Ако имате склонност към напълняване и нямате възможност за усилено физическо натоварване ви трябва само един месец да ходите на стол с колегите, за да трябва да си подновявате гардероба.

Свързани статии

Е, ако сте ярко изявен индивидуалист и супер добър професионалист може да сте екстравагантен колкото си искате. Обществото има нужда и от такива хора.
Истина е, че и възрастните, както децата, се влияят от мнението и одобрението на другите. Ако попаднете в малък офис, където мнозинството си носи храна от къщи, скоро и вие ще си купите кутия за храна.

Онези, които си носят храна от къщи се делят на два вида:

Първите, на които купената храна им се струва по-скъпа – вкъщи така и така са сготвили нещо, няма смисъл пак да дават пари за същото (боб или леща, например). Те не следят храната да е нискокалорична или пък здравословна, а просто да им излезе по-евтино. Всички гледат с насмешка някоя баба или лелка, която отваря кутийка и цялата стая се размирисва на зеле, но насмешката преминава в завист, когато виждат някоя супермадама с перфектно тяло, която изискано хапва невиждана и нечувана от тях екзотична и скъпа храна.

Вторите си носят храна от дома, защото смятат тази от стола за прекалено мазна, прекалено калорична и вредна. Те може би дават много повече пари за домашно приготвената храна, но държат да е качествена – пресни плодове и зеленчуци – авокадо, боровинки, аспержи, морски дарове...
Изглежда тази мода започва бавно и сигурно да ни залива.

Проблемът е, че не всички офиси разполагат с хладилник, където служителите да си държат кутиите с обяда и особено в летните горещини е непрактично да вземеш нещо, което ще замирише или пък ще се свари до обяд. Другият не чак толкова необходим уред през лятото е микровълновата печка. Салата, плодове, парче месо или риба – могат да се ядат и студени.

Светът отдавна е решил, че носенето на обяд от дома излиза по-евтино и на компаниите. Едно е служителите да обикалят половин час района, за да си купят обяд, да чакат на опашка, после докато седнат на маса и то... времето минало. Но когато задачите ти дишат във врата, когато има ред и дисциплина, нямаш начин да си разхищаваш времето.
Японците отдавна практикуват носенето на обяд в кутия, дори имат специално име за това – бенто (опакована храна).

Като всичко японско, дори и обядът им е произведение на изкуството. Българският често може да е две филии с нещо между тях, завити в салфетка, но приготвянето на бенто е цяла философия.

Едно, че там използват всякакви фигурки и формички, така че храната да е красива, различни прегради, така че храната да не се смесва, но също така се стремят да е в здравословно съотношение:
3 части въглехидрати
2 части плодове и зеленчуци
1 част белтъчини

В частните училища, неслучайно практикуват носене на храна от вкъщи, не защото нямат пари да направят един ученически стол, ами защото смятат, че отговорността за храненето на децата е на родителите и те трябва да преценят дали да сложат на детето в чантата снакс и понички или репички и моркови.
И са напълно прави.

Коментирай