Здраве и красота

Електронни татуировки ще помагат на лекарите

Високотехнологични медицински татуировки следят показателите на тялото

30.05.2013г. / 14 55ч.
Михаела Лазарова
Снимки: Sxc.hu

Снимки: Sxc.hu

Да си татуиран е вид мода, увлечение, начин да изразиш себе си и какво ли още не. Но татуировките, които си правим по кожата са трайни, а когато решим да ги премахнем това струва скъпо, болезнено е и почти винаги остават следи.

Какво ще кажете за такива татуировки, които да следят показателите на вашето тяло? Технологичният прогрес може почти всичко. Или поне така смятат учени от Университета на Илинойс, които създадоха прототип на високотехнологични временни татуировки. Тези гъвкави ултратънки микрочипове, които са с дебелина колкото човешки косъм, могат да измерват пулса, мозъчните вълни и мускулната активност.

Те се прикрепят към кожата като идеята е да бъдат максимално невидими. Специалистите смятат, че това е голям пробив в тази област на медицината.

Тези малки татуировки, както ги наричат те, биха могли да заменят обемистите електроди, които се използват за наблюдаването на жизнените показатели при пациентите.

Това е една революционна иновация, която ще спести много време при отчитането на резултатите. Проектът се движи по план, който създава все по-близка връзка между човешкото тяло и технологиите.

Коментирай