Здраве и красота

Храни, които помагат да намалим риска от Алцхаймер

Добрите храни срещу болестта

05.06.2013г. / 10 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Болестта на Алцхаймер е необратим процес, който не засяга само старите хора. Болестта причинява загуба на памет, промяна на възприятията, резки и драматични промени в настроението, нарушаване на речта. Не винаги можем да контролираме времето и това, което се случва в нашето тяло, но можем да си помогнем с определени групи храни и да намалим риска от появата на тази болест.

  • Храни, богати на омега-3 мастни киселини

Последни изследвания показват, че консумацията на мазни риби като сьомга, херинга, които са част от така наречената Средиземноморска диета, могат да намалят риска от болестта на Алцхаймер.

Яденето на мазни риби като сьомга, херинга веднъж седмично, може да забави когнитивния спад с 10%. Мазните риби съдържат високи нива на DHA, необходими за нормалното развитие на мозъка. Омега-3 мастните киселини се съдържат в големи количества в орехите, зехтина, лененото семе.

Френско изследване показва, че пиенето на чаша-две вино на ден намалява риска от болестта на Алцхаймер с цели 75 процента.

  • Храни, богати на витамин Е и С

Изследване на Rush Institute сред голяма група хора показва, че при тези, които консумират повече броколи, череши, касис, зехтин, бадеми се намалява риска от появата на Алцхаймер. Храните, които са богати на витамин Е неутрализират свободните радикали.

  • Храни и напитки с високо съдържание на флавоноиди

Флавоноидите попадат в групата на антиоксидантите. Храни, които са с богато съдържание на флавоноиди са ябълки, боровинки и грейпфрути. От зеленчуците – аспержи, брюкселско зеле, зеле, чесън, къдраво зеле, лук, грах и спанак.

Свързани статии

Проучване установило, че ако се консумират три пъти седмично плодови и зеленчукови сокове, може да се намали наполовина рискът от появата на Алцхаймер. Друго изследване показва, че колкото повече човек приема флавоноиди, толкова по-ниска е вероятността от развитие на деменция.

В Индия честотата на Алцхаймер е по-ниска, отколкото в много западни страни. Смята се, че това е постигнато благодарение на подправката къри, която се използва в индийската кухня. Проучвания показват, че хората, които консумират повече къри, имат по-висока производителност на мозъка. Куркумина е мощен антиоксидант, който има противовъзпалително действие и е антиамилоидно съединение.

Коментирай