Здраве и красота

Емоционалното хранене – как да го прекратим

Спрете среднощните закуски

10.06.2013г. / 10 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Емоционалното хранене е проблем, който е част от живота на много хора. Нерядко то не може да бъде разпознато. Когато страдаме от такъв тип емоционално разстройство, ние се храним повече от често.

Свързани статии

Среднощните ставания са един от признаците, че сте част от хората с този проблем, наречен емоционално хранене.

Защо го правим? Причините са най-различни, те могат да бъдат: скука, гняв, страх, вина, самота, начин „да се справим“ с проблемите около нас и други.

Така наречените емоционални консуматори предпочитат по-мазни и тежки храни. Проучвания показват, че при много от хората, които имат наднормено тегло се наблюдава емоционално хранене.

Емоционалният глад идва внезапно. Усещаш спешна нужда от храна, но не от нещо, което е полезно, а от храни, богати на въглехидрати, мазнини, в комбинация с газирани напитки.

Когато имаме проблем или не харесваме нещо в тялото си, ние възприемаме храненето като изход от ситуацията, в която често сами сме се поставили. Когато не харесваме фигурата си, ние се натъпкваме с храна. Специалистите смятат, че по този начин ние се наказваме заради това, че не изглеждаме добре.

Емоционалното хранене е проблем, който обикновено ни поставя в графата на самотните и затворените хора, онези, които винаги са недоволни от живота. Преяждането няма да го направи по-добър.

Посрещнете проблема и говорете за него, той е решим, стига да поискате. Най-напред спрете със среднощните закуски. Разхождайте се, започнете ново хоби. Открийте спортно занимание, което да ви носи удоволствие, четете книги, срещайте се с приятели, говорете за емоционалното хранене. Изхвърлете отрицателните мисли и бъдете позитивни.

Ако в определен момент осъзнаете, че не можете сами да се справите, разговаряйте със специалист. Приемете емоционалното хранене като един по-слаб елемент във вашия живот, от който вече не се нуждаете.

Коментирай