Здраве и красота

Колко често се развива ракът на гърдата?

Статистиката за България е много тревожна

19.06.2013г. / 16 24ч.
Мария Дуковска
Колко често се развива ракът на гърдата?

Темата за рака не е приятна за никого. Но е необходимо да говорим, пишем и обсъждаме проблемите, за да можем да ги решаваме заедно. Само преди дни се проведе семинар, представящ националната скринингова програма „Спри и се прегледай“, която ще обхване 400 000 българи. Случайно избрани хора от цялата страна ще бъдат поканени от Министерство на здравеопазването да си направят профилактичен преглед за следните заболявания: 250 000 скринингови изследвания да бъдат на правени за рак на маточната шийка на жени на възраст от 25 до 60 години, 50 000 прегледа на млечната жлеза при жени на възраст от 50 до 69 години и 100 000 прегледа на дебелото и правото черво на жени и мъже, които са навършили 50-годишна възраст.

Свързани статии

Статистиката за тези заболявания е тревожно висока и екипът на Az-jenata.bg ви призовава, да се отзовете, ако получите такава покана. Профилактиката и превенцията на рака са задължителни в едно модерно и нормално общество, каквото даваме заявка, че сме, нали?

Ако ли пък не получите покана, инициирайте сами профилактичен преглед и го направете в следващите 6 месеца. Защото това е шансът за бъдеще. Ако смятате, че подобни прегледи не ви засягат или че могат да почакат, само имайте предвид следните цифри:

Ракът на гърдата се развива при 1 от всеки 8 американки, 1 от 12 западноевропейки и 1 от 22 българки.

Новодиагностицираните случаи се увеличават средно с 1-2% годишно и 1 500 000 жени в света ежегодно развиват рак на гърдата.

Ракът на гърдата е най-честият злокачествен тумор при жените у нас и в повечето развити страни (25% от всички злокачествени заболявания).

Коментирай